Сряда,

Болниците няма да връщат пари, дадени за медиците

От: Рачо Рачев -
199
Болниците няма да връщат пари, дадени за медиците
A
A
A

Благодарение на редакционна поправка на ГЕРБ Народното събрание единодушно задължи министъра на здравеопазването в срок до 3 месеца да изготви и внесе в здравната комисия план за действие за организацията на работата и  финансирането на лечебните заведения при обявена извънредна епидемична обстановка.

В срок до 6 месеца здравният министър трябва да внесе и анализ за дейността на лечебните заведения и да предостави план за ефективното им функциониране при обявена извънредна епидемична обстановка.

Решението беше взето, след като депутатите обсъдиха  питането към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев относно стратегия за подобряване на условията на труд и за финансова компенсация за българските медици. То беше отправено от депутати от групата на "БСП за България".

Изминаха повече от три месеца от обявяването на извънредно положение в България във връзка с пандемията от Covid-19, посочи Георги Йорданов от левицата. По думите му този период е достатъчен за анализ и преоценка на взетите мерки.

Да разискваме отношението към медицинските специалисти, условията им на труд, предпазните мерки и стимулиращото им заплащане по време на пандемията досега, призова Йорданов.

По време на разискването здравният министър Кирил Ананиев увери, че всички медици от първата линия за борба с коронавируса ще получат обещаните допълнителни възнаграждения, както и че болниците няма да връщат никакви средства на Здравната каса:

„Никакви средства няма да се връщат, никакви компенсации няма да се правят. Служителите в регионалните здравни инспекции ще получат своите  допълнителни възнаграждения за предходните три месеца  - както допълнителното материално стимулиране, което е предвидено за държавните служители, така и 1000 лева, които са предвидени като работа в такива затруднени условия“, каза Кирил Ананиев.

БСП инициира разискванията в пленарната зала и внесе искане за провеждането им в деловодството на парламента преди две седмици, а дебатът трябваше да се проведе в края на миналата, но беше отложен поради отсъствието на министър Ананиев.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички