Болница отстрани топ хирург заради дарен му от пациентка имот

Доц. Соколов е отстранен за времето до приключване на проверка на прокуратурата

Болница отстрани топ хирург заради дарен му от пациентка имот | StandartNews.com

Управата на Университетска болница “Александровска” e взела решение да отстрани от длъжност началника на клиниката по хирургия доц. д-р Манол Соколов за времето до приключване на оповестената от прокуратурата проверка, започнала след разследване на Нова телевизия за дарено на него жилище в София от възрастна пациентка. Това става ясно от съобщение от пресцентъра на лечебното заведение.

Случаят, макар и с характер на частни дарителски отношения между граждани, за съжаление засяга отношенията „лекар-пациент“, където лекарят е служител на болницата, а това от своя страна въвлича и името на Александровска болница в публичното пространство.

Случаят поставя въпрос за лекарския морал и неговите граници. За да бъде защитена тази най-висша лекарска ценност, веднага след излъчване на журналистическото разследване и последвалите обществени реакции в медиите, Изпълнителният директор на “Александровска” проф. Атанас Йонков е призовал доц. Манол Соколов да излезе в неплатен отпуск до изясняване на “имотния казус”, но той категорично е отказал. Ръководството на болницата е разпоредило проверка за установяване дали дарителката д-р Лидия Чакърова е постъпвала някога като пациент.

Ситуацията е неприятна за цялото лекарско съсловие, т.е. създава настроения в обществото, че медиците, полагайки грижи за своите пациенти, могат да влязат и в лични взаимоотношения с тях извън болниците. „Това крие риск да бъде разрушено доверието „лекар-пациент“ се казва още в изявлението на “Александровска”. Във връзка с това ръководството на университетската болница отстранява доц. д-р Манол Соколов до приключване на следствието по случая.

Твърде неприятно е, че се поставя под въпрос всеотдайността на лекарското съсловие и неговият морален и клетвен ангажимент за помощ към нуждаещия се, загърбвайки личното удобство, изгода и собствен интерес в полза на болния. “Очакваме колегата лично и публично да даде обяснения как частните му взаимоотношения, вкл. и като лекар, с дарилата го собственичка, се свързват в момента негативно с името на болницата ни.“

Осветляването на казуса от прокуратурата и лично от доц. Манол Соколов ще бъде в полза на защитата на авторитета на Александровска болница като водещо лечебно заведение и най-стария стожер на университетското образование в България, завършва съобщението.

Болна жена е приписала два свои апартамента в София - на бул. "Мария Луиза" и в кв. "Лозенец", на двама лекари срещу грижи. Нейни близки обаче твърдят, че те са я оставили да умре - не са й давали храна и вода, а цялото и тяло е било посинено, съобщи Нова телевизия онзи ден.

Лидия Чакърова починала на 1 септември тази година, без никой от роднините ѝ да бъде уведомен, разказа телевизията. Апартаментите си тя оставила на началника на клиниката по хирургия в „Александровска болница” доц. д-р Манол Соколов и дерматолога д-р Евгения Божикова.

Смъртта на Лидия е констатирана от общопрактикуващия лекар д-р Иван Минков, с когото д-р Божикова живее на семейни начала. Два дни по-късно тялото на жената е било кремирано в крематориума в Пловдив, където декларацията за съгласие от наследник не е задължителна, твърди още репортажът на Нова телевизия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай