Бивш здравен министър зове за блокада

Затворете училищата, детските градини, моловете и магазини, настоява д-р Андреева

Бивш здравен министър зове за блокада | StandartNews.com

Бивш здравен министър се обяви за пълна блокада като решение на кризата с коронавируса. Д-р Таня Андреева, здравен министър в правителството на Пламен Орешарски, настоя за затваряне на училищата, детските градини, моловете и магазини. Ситуацията около коронавируса е достигнала онзи етап, в който блокадата би могла да облекчи здравната система, каза д-р Андреева в предаването „Офанзива в Любо Огнянов” по Канал 3.

 Училищата и детските градини са в основата на бума, който предизвика втората вълна от пандемията, което налага поне едномесечното им затваряне, наред с други рискови обекти, каза д-р Таня Андреева.

„Аз съм един от хората, които апелират да бъдат приети твърди мерки. Ако не затворим за един месец училищата, детските градини, моловете и магазините, ще имаме много сериозни неприятности. Аз съм убедена, че децата в детските градини са в основата на разпространението на вируса. Този експеримент няма да ни доведе до нищо добро“, заяви д-р Андреева.

Тя отправи критика към министъра на образованието - Красимир Вълчев, който определи учебните заведения за безопасни, макар данните, според нея, да сочат, че все повече учители се инфектират, а на тяхно място няма кой да ги замести. „В много училища учителите са болни, а няма кой да ги замести. В същото време не искаме поне временно да минем към онлайн обучение“, каза още бившият министър.

Д-р Андреева е лекар по акушер-гинекология, което я прави ценен източник на информация за бременните жени и младите майки. Тя е категорична, че бебето не може да се инфектира с COVID-19 в утробата, но е изложено на риск, когато влиза в контакт с възрастни хора след раждането. Тя обясни още, че няма данни, които да доказват, че вирусът може да се предава чрез кърмата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай