Битката с олигархията в Пловдив трябва да продължи

Битката с олигархията в Пловдив трябва да продължи | StandartNews.com

Арх. Илко Николов е роден на 08.12.1956 г. в Пловдив. Завършил архитектура във ВИАС през 1981 г. Председател на Общинския съвет в Пловдив. Член е на УС и координатор на Националната асоциация на председателите на общинските съвети в България. Сега е кандидат за кмет на Пловдив, издигнат от "ПЛОВДИВ УТРЕ".

- Арх. Николов, преди 4 г. обещахте борба с олигархията и монополите. Как се случва това? В Пловдив води ли се такава битка?
- В цялата държава има олигархия и битката е много трудна и неравностойна. В България се практикува руският олигархичен модел, наложен от тяхната перестройка - приватизират се основните активи на държавата от група хора, които после станаха водещи олигарси, и това поставя под съмнение наличието на демокрация. Пловдив не бе изключение през тези 26 г. На миналите избори реалната битка бе започната, но пловдивчани трябва да ни гласуват доверие да я продължим. В противен случай усилията ни през последните 4 г. ще са били напразни.
- Говорите за битка с олигархията, но вече години наред се борим, не я ли преборихме?
- Преди 4 г. се постави началото, спря се процесът на тотално овладяване на местната власт в полза на определени олигархични структури и хора. Но днес виждаме, че същите тези хора и структури, освен своите резервни играчи за домогване до местната власт, са решили сами да участват. Влизат в изборната надпревара не защото искат просперитета на града и пловдивчани, а за да защитят себе си.
- Но се декларира готовност да подпомогнат общината чрез реализиране на общи проекти или преотстъпването на свои активи в нейна полза?
- Защо сега? 4 г. къде бяха тези предложения, а преди къде бяха тези предложения? При един по-внимателен прочит се открива истинската мотивация зад тях. А тя е, че чрез публични средства, чрез парите на пловдивчани, идеята е да се финансират частни бизнес инициативи, и то такива със съмнителен ефект.
- Общината не трябва ли да помага на бизнеса?
- Общината трябва да помага на бизнеса, не да го финансира. Да създава условията, правилата, да подобрява бизнес климата в Пловдив. Това е задължението на общината, а не да плаща сметките. Един от стълбовете в управленската програма на коалиция "ПЛОВДИВ УТРЕ" е именно това - създаване на по-добра бизнес среда и то приоритетно за малкия и средния бизнес. За да остават пловдивчани тук, те трябва да работят в града и Пловдив да е добро място за живеене. Това се постига чрез добрите условия за бизнес, които да генерират повече работа и заетост, а добрата бизнес среда се постига с ясни правила, изработени от експерти, защото те са хората, които знаят как и имат опита да го направят. Тези два компонента водят до просперитета на града и на всеки пловдивчанин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай