Безплатни тестове за коронавирус

Вдигнаха парите по клиничните пътеки

Безплатни тестове за коронавирус | StandartNews.com
  • Вдигнаха парите по клиничните пътеки

Тестовете за коронавирус в болниците се поямат от държавата. Цените на клиничните пътеки ще бъдат увеличени с 20 лв. - с тях се покриват евентуалните тестове за коронавирус. С 10 % , това увеличение ще бъде устойчиво, ще остане и през 2021 г. Това съобщи на извънреден брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов. Заедно с него пред медиите застанаха и ръководствата на Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса. Днес са подписани анекси към националния рамков договор за медицински дейности 2020-2022 г. и националния рамков договор за дентални дейности 2020-2022 г.

Средно с 10 % е увеличението на дейностите. В първичната медицинска помощ практиките се увеличават с 10%. В специализираната извънболнична помощ се увеличават както цените, така и обемите на първични и вторични прегледи приблизително с 10 %. Това касае над 6000 практики, от 1 август до 31 декември.

В денталната помощ – покачването е с приблизително около 10% без протезите. Целта е да се увеличат средномесечните плащания на извършващите дентална дейност. Увеличава се стойността на заплащането на рецепта при 100 % от НЗОК с 10 %. При денталната помощ промените влизат в сила от 1 септември.
 
Целта на това е да се увеличат услугите за пациентите. Това ще доведе до повишаване на качествата на предлаганите услуги. Ще бъдат отпуснати до 126 млн.лв., за да се покрият всички договорености, обясни проф. Ангелов.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай