Без паника. Ваксината спира новия щам

Напълно е възможно новият щам на коронавируса вече да се намира и в България, смята проф. Александрова

Без паника. Ваксината спира новия щам | StandartNews.com

Без паника. Ваксината действа и срещу новия щам на коронавируса. Не е необходима преработка или промяна на ваксините. Това заяви пред БНТ вирусологът проф. Радостина Александрова от БАН. И успокои българите: "Без паника, имаме имунен отговор и срещу променения шип".

Напълно е възможно новият щам на коронавируса вече да се намира и в България, смята проф. Александрова. Но обясни: "С този шип COVID-19 се разпространява по-бързо, защото се задържа по-дълго в гърлото, но не е по-смъртоносен. Спокойно, не е необходима преработка или промяна на ваксините.".  По думите й най-напредналите ваксини са изпробвани дали и как си взаимодействат с по-широко разпространените щамове на коронавируса и до момента не са установени проблеми.

"Повтарям, това е повод да сме много внимателни, но няма повод за паника", повтори проф. Александрова.

 

"Новият щам има 17 промени в него. Досега средно бяха откривани по 7, 8, 10. Много рядко имаше откривани изолации с повече изолации. Все още не знаем доколко той е важен и в каква степен той е опасен. Преди всичко трябва да се докаже, че наистина той има връзка и е отговорен за тази повишена заболеваемост в Южна и Източна Англия. Нужни са много сериозни проучвания, за да се докаже в каква степен той има връзка към имунния отговор", коментира тя.

"Ако по-лесно се разпространява, това не означава, че отменя мерките. Напротив, трябва да ги спазваме по-строго. Голямата драма при новия коронавирус е, когато инфекцията се пренесе от горните към долните дихателни пътища и засегне белите дробове", обясни проф. Александрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай