Понеделник,

Балтов иска промяна в бонуса от 1000 лв. за медици

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
437
Балтов иска промяна в бонуса от 1000 лв. за медици
A
A
A

Медиците, които са на първа линия в борбата срещу коронавируса, до края на годината ще получават по 1000 лв. на месец допълнително към заплатите си. Те са за увеличаване на доходите, обаче скалата, по която се отпускат, трябва да се промени, защото ще има лечебни заведения, които лекуват над 100 души. Това съобщи пред БНТ шефът на спешната болница "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Той посочи, че от началото на юли са лекувани и се лекуват 91 пациента. Към момента на лечение са настанени 42-ма заразени с коронавирус.

Във връзка с отпуснатите средства за здравеопазване той посочи,  че очаква 10% средно увеличение на клиничните пътеки да подпомогнат да се дадат по-големи възнаграждения на служещите и работещите в болниците.

Диагностично-свързаните групи пък щели намалят разходите около 30%, защото няма да има възможност да се прехвърлят от пътека на пътека, а ще бъде дадена конкретна сума за всеки един пациент в зависимост от това колко заболявания има, които трябва да се лекуват през времето на лечението на основното му заболяване.

Проф. Балтов подчерта, че личните лекари трябва да засилят контрола над пациентите си. „Всички в тежко състояние остават за лечение, но тези в по-лекото минават през един кол център, който всеки ден ги следим. Обаждаме им се и ако има тенденции за влошаване, идват на нов контролен преглед.”, обясни той за начина на работа в „Пирогов”, след като пациентите напуснат. Това щяло да облекчи повече болниците. Проф. Балтов посочи, че 14-15% от всички дали положителна проба се намират на лечение в болница, от тях 5% имат нужда от реанимация.

Изпълнителният директор на „Пирогов” очаква до края на септември да има 20 000 случая на заразени. Според него възрастта спадна рязко, защото хората между 20 и 45 години не спазват мерките. Затова и за него е правилно решението на възрастните да носят маски и по улиците

„Трябва да се помисли за ваксиниране, има противогрипна ваксина и се надявам до края на август да може да се слага масово. Ние трябва да направим контрол и профилактика, една от профилактиките е противогрипната ваксина.”, каза още директорът на „Пирогов”.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com