БАБХ: Има чума в свинекомплекс край В. Търново

Днес се очакват резултатите от първите подозрителни случаи в Южна България

БАБХ: Има чума в свинекомплекс край В. Търново | StandartNews.com

Потвърдено е ново огнище на африканска чума по свинете (АЧС) в индустриална ферма в село Българско Сливово, община Свищов, област Велико Търново, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 17 000 животни.

Това е петата индустриална ферма с потвърдено огнище със заболяването и първи случай за област Велико Търново.

Вчера се появиха съмнения за заболяването в свинефермата в Българско Сливово след положителни проби, установени от частна лаборатория.

Днес се очаква да бъдат потвърдени или отхвърлени първите положителни проби за африканска чума и в Южна България. Те бяха взети от две отстреляни в Пловдивско диви прасета.

Президентът Румен Радев ще проведе в следобедните часове среща с представители на институции за действията за овладяване на кризата с разпространението на африканска чума по свинете. Ще бъдат обсъдени рисковете, финансовите и  социални последици, както и очакваните резултати от предприетите мерки.

Днес се свиква областна епизоотична комисия в Свищов. Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС.

Предстои принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект, както и на свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход, при спазване на нормативните изисквания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай