Петък,

БАБХ: Има чума в свинекомплекс край В. Търново

От: Редактори -
205
БАБХ: Има чума в свинекомплекс край В. Търново
A
A
A

Потвърдено е ново огнище на африканска чума по свинете (АЧС) в индустриална ферма в село Българско Сливово, община Свищов, област Велико Търново, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 17 000 животни.

Това е петата индустриална ферма с потвърдено огнище със заболяването и първи случай за област Велико Търново.

Вчера се появиха съмнения за заболяването в свинефермата в Българско Сливово след положителни проби, установени от частна лаборатория.

Днес се очаква да бъдат потвърдени или отхвърлени първите положителни проби за африканска чума и в Южна България. Те бяха взети от две отстреляни в Пловдивско диви прасета.

Президентът Румен Радев ще проведе в следобедните часове среща с представители на институции за действията за овладяване на кризата с разпространението на африканска чума по свинете. Ще бъдат обсъдени рисковете, финансовите и  социални последици, както и очакваните резултати от предприетите мерки.

Днес се свиква областна епизоотична комисия в Свищов. Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС.

Предстои принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект, както и на свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход, при спазване на нормативните изисквания.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички