Апаратът за тестове на Пеевски е интуитивен

Това твърди единственият вирусолог в Пиринско

Апаратът за тестове на Пеевски е интуитивен | StandartNews.com

От месец насам в МБАЛ- Благоевград има лаборатория за изследване на коронавирус, като благодарение на модерния апарат за PCR-тестове, дарен от Делян Пеевски, изследванията се правят за час. Самият апарат пък е интуитивен и прецизен. Това разказва единственият вирусолог в Пиринско – д-р Цветанка Иванова-Даскалова.

От един месец тя прави пробите за коронавирус на апарата, който бе подарен на болницата от депутата от ДПС Делян Пеевски, пише Struma.bg. В лабораторията работи и още една лекарка микробиолог д-р Иванка Иванова-Генчева

Апаратът е американски, на „Термофишър“, и е едно от последните поколения за PCR. Много е хубав, той е интуитивен, работи с много видове тестове, за което трябва необходимия софтуеър.

Заедно с апарата ни бяха дарени и 200 теста за екстракция и амплификация. Ламинарният бокс и екстракторът бяха закупени от болницата, за да се оборудва лабораторията. Екстракторът ни помага да се изолира рибонуклеиновота киселина – РНК, което отнема 2 часа. След това и апаратът работи около 2 часа.

Апаратът може да събере 32 проби. Но ние засега не събираме толкова. Започваме работа след 11 часа, затваряме се и не излизаме, докато не приключим. Работи се с охладен статив, тъй като РНК бързо се разпада, докато ДНК са по- стабилни. По принцип вирусите са по-голямото предизвикателство за човечеството.

Счита се, че и коронавирусът ще стане сезонен, когато му намалее активността и вирулентността. Ако се прави ваксина, тя ще бъде за всяка година нова. Засега той мутира, надяваме се да е в посока да не е толкова вирулентен, да заразява много хора, но смъртността не намалява. Неговата цел е да се съхрани, да заразява хора, без да ги убива – за да може да се предава.

Досега наблюдавахме семейно, общностно или клъстерно огнище – в една махала, в съседни къщи, между хора, които си общуват помежду си. В София вече се забелязва и дифузно разпространение сред лица, които не са били контактни.

Към момента са 92 изследванията на новия апарат.. Лабораторията е сертифицирана от проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория, която е призната от СЗО, която ни издаде документи, че можем да работим., каза д-р Цветанка Иванова-Даскалова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай