Ангина сред подрастващите. Какво я причинява и как се лекува

Медиците се надяват повече хора да се включват в благотворителната кампания на Светия синод

Ангина сред подрастващите. Какво я причинява и как се лекува | StandartNews.com

Увеличават се децата с тежки усложнения след ангина. Острото възпаление на сливиците се среща при тинейджъри, които употребяват повече студени храни и напитки през лятото, показва опитът на медиците, съобщава БНТ.

През това лято в единственото специализирано детско отделение за уши, нос и гърло за цяла Западна България са лекували по 4-5 деца месечно с тежки усложнения след ангина.

"Това е нещо, което засяга много често момчетата и момичетата на 15-17 години , които ползват едни и същи чаши, бутилки и почва една ангина, която ако не се лекува, може да премине в перитонзиларен абсцес", обясни доц. Цоло Цолов - началник на детското УНГ отделение в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ"

Болестта протича с температура до 40 градуса.

"Зад едната от сливиците се събира гной- голямо количество пречи на отварянето на сутатъа, пречи ан говора, пречи на храненето", каза доц. Цолов.

Лечението изисква хирургична намеса, пациентите са заразни, но в детската УНГ клиника на ИСУЛ нямат специално обособен изолатор.

"Не може да лежат в общото отделение, защото тук има малки деца, на които сме поставили импланти в ухото. Докато лежи заради импланта тук, да хване и ангина, е провал направо"

Затова заразните деца се настаняват в няколко стаи извън отделението, които болницата няма пари да ремонтира.

"Условията са потресаващи, бих казала. Те имат нужда от баня, от елементарни хигиенни условия. На никой не му е приятно да бъде настанен в тези условия", каза Рени Наполеонова - старша сестра на детското УНГ отделение в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ".

Медиците се надяват повече хора да се включват в благотворителната кампания на Светия синод, която тази година набира пари за ремонт на детското УНГ отделение в ИСУЛ.

"Разчитаме на помощ, разчитаме да се направи този ремонт, за който мечтаем всички. И едни по-благоприятни условия да се създадат", каза Рени Наполеонова.

В листа на чакащите за детско УНГ отделение вече записват пациенти за ноември, но с предимство се приемат спешните пациенти. Прогнозите са, че през есента те ще се увеличат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай