Акушерките побесняха! На кого скочиха

Гневни думи от Асоциацията им

Акушерките побесняха! На кого скочиха | StandartNews.com

От Националния професионален консултативен съвет на акушерките към Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изпратиха официална позиция относно случая с размяна на бебета във Втора САГБАЛ „Шейново“, гр. София.

Публикуваме позицията им .

"Една от основните цели на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи е да представлява своите членове, да изразява и защитава техните права и интереси, да гарантира за тяхното образование, да осигурява продължаващо обучение и възможности за повишаване на професионалната им квалификация с цел гарантиране на качествени здравни грижи.

Относно нашумелия в медиите случай с разменените бебета във Втора САГБАЛ „Шейново“, гр. София, считаме за крайно неприемливо тиражирането на хипотеза за вина на акушерките. Информацията, с която разполагаме към момента, е оскъдна и неясна, а изнесените факти си противоречат. Недопустимо е обществото да бъде настройвано срещу акушерското съсловие, без да има официално становище от разследващите органи.

Днес се сблъскваме с един случай, който е в резултат на натрупаните проблеми в цялата система, на прилагането на остарели практики и липсата на стандарти по здравни грижи. Въпреки всичко, неприятният инцидент остава единичен случай, а не обичаен проблем, именно защото акушерките осъзнават своята ключова роля в протичането на бременността, раждането и следродилния период. Те продължават да работят със страст, да надграждат своите знания и умения и да се борят за подобряване на грижите за бременните и родилките.

Уважаеми журналисти, бихме искали да заявим, че БАПЗГ няма да участва в медийни изяви преди да излязат експертните решения и преди да приключи досъдебното производство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай