5 ползи от студения душ. Как да го правим?

Дава тонус, зарежда кожата със здраве

5 ползи от студения душ. Как да го правим? | StandartNews.com

Студеният душ помага за добрия тонус. Но това далеч не е единствената полза от него. Студената вода буквално дава здраве на кожата ни. Ето три ползи от нея:

Здравословен блясък

 

Студените душове повишават циркулацията на кръвта. Това означава по-озарен вид на лицето ни. За да се постигне този здравословен вид не е нужно да седим дълго време под студения душ, пише vesti.bg. По-продължителното миене на лицето със студена вода също е достатъчно. Освен това студената вода забавя стареенето, тъй като с нея се активизират и стимулират нервните ни окончания.

Стяга порите

Докато топлата вода разширява порите и с нея по-лесно почистваме кожата си, вече почистена е хубаво да я "затворим" със студена вода. Освен това студената вода кара кръвоносните съдове да се свиват и така ще имате по-рядко зачервявания и подпухнала кожа.

Облекчава симптомите на раздразнения

Топлата вода действа възпалително на кожата - появяват се зачервявания, сърбеж, дори беления. Студената обаче действа точно по обратния начин. С нея могат да се облекчат алергични състояния и дори псориазис.

Ускорява метаболизма

Вземането на студен душ, намалява телесната ни температура, което от своя страна принуждава организма да използва повече енергия, за да я контролира. По този начин, можем да ускорим метаболизма си и да изгорим повече калории.

 

Маха излишните течности

Студената вода подобрява кръвообращението и действието на лимфната система в организма. По този начин се улеснява елиминирането на излишните течности от организма. Това е полезно за хората, които страдат от подуване или тежест в краката, а също и за тези, които имат възпаление на ставите.

Как да взимаме студен душ?

Когато взимаме студен душ, винаги трябва да започваме с краката. Внезапният студен душ може в действителност да навреди на нашето здраве, особено на белите дробове и сърцето.  Трябва да започнем от двете стъпала на краката и постепенно да движим душа нагоре към врата и лицето, но трябва да избягваме останалата част от главата. Можем също да започнем от десния крак, да движим постепенно душа нагоре до врата и да продължим надолу към левия крак. Студеният душ трябва да бъде между 30 секунди и 1 минута. Можем също да редуваме с горещ душ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай