5 деца с морбили в болница в София (ОБНОВЕНА)

21 души в страната са заразени, вирусът влязъл у нас от Италия и Македония

5 деца с морбили в болница в София (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Пет деца от Разлог със симптоми на морбили са докарани в столичната болница "Света Анна". Те са на възраст от 8 месеца до 3 години. Предстои да бъдат лекувани в болницата поне пет дни преди да бъдат изписани, уточниха от здравното заведение. Децата не са били ваксинирани.

Шест деца и един възрастен пък се лекуват в инфекциозното отделение на болницата в Благоевград.

Проверки започнаха в ромската махала в Благоевград, за да бъдат издирени деца, които не са имунизирани срещу морбили. Община Благоевград изпрати медиатори. Няма неваксинирани деца там, казват те. Ако някои родители закъснеят с имунизацията, личните лекари се намесват.

Всички, които се лекуват в момента от морбили, са в добро състояние и няма опасност от усложнения. Болестта започва като грип, затова и болните от морбили в Разлог били настанени заедно с деца с други заболявания.

21 души са с потвърдена диагноза морбили у нас, 17 от тях са деца, съобщи за Дарик главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Сред новоинфектираните е и 27-годишен мъж, който е внесъл вируса на дребната шарка от Италия. При болните деца от Банско и Разлог вероятно говорим за внос от Македония, където вирусът отне живота на три деца, допълни д-р Кунчев.

"Към тези 17 се прибавят още 4, които току-що ми съобщиха, и така стават 21. От всички тях три са деца от същата група, които са пребивавали в това знаменито детско отделение в Разлог, където е станал контактът. Така че те са малко последствие на направеното там разпространение. Има един мъж на 27 години, който се е върнал от Италия, директно с клинична картина“, заяви още д-р Кунчев.
 
„Вносът е вероятно от Македония, даже и тези, които са в Банско и Разлог, като за Банско имаме данни, но за Разлог не можем да открием източника, защото заболяването е толкова заразно, че става много бързо и лесно и няма нужда да си с някой в една стая часове. Достатъчно е да се разминете в коридора и пак може да стане заразяване", обясни той. И обобщи: „Това не е епидемия. Това е един епидемичен взрив, който за добро или лошо смятаме, че е ограничен, не се разпространява. Нито едно от тези деца не е ваксирано и това е основната причина, за да се разболеят. Имунизираните деца не, че не могат да се разболеят, но шансът е много по-малък и ще се премине по-леко“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай