28 дни карантина за заразените с коронавируса

Целта е ограничаване разпространението на епидемията от COVID-19

28 дни карантина за заразените с коронавируса | StandartNews.com

28 дни задължителната карантина разпореди здравният министър Кирил Ананиев за всеки, заразен с коронавирус. Новата заповед № РД-01-165 от 27.03.2020 г. променя предишната -  № РД-01-129/16.03.2020 г. Целта е ограничаване разпространението на епидемията от COVID-19.

На задължителна домашна изолация (карантина) подлежат следните потвърдени случаи на COVID-19 – лица без симптоми, които са контактни или установени в хода на епидемичното проучване, както и лица с леки клинични оплаквания (телесна температура над 38℃, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и/или диария, без промени в психичния статус, т.е. объркване или летаргия, и без придружаващи хронични заболявания или имунокомпрометиращи състояния и др.).

На карантина за срок от 28 дни, считано от датата на изписването от лечебно заведение, подлежат и всички, при които е бил потвърден случай на COVID-19 и заради това са били настанени в болница.

В новата заповед на здравния министър се казва още, че на основание чл. 60, ал. 1, във връзка с чл. 74 от Административнопроцесуалния кодекс се разпорежда предварително изпълнение на заповедта с цел осигуряване живота и защитата здравето на гражданите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай