1200-1600 души заболяват от рак годишно

Димитров акцентира на факта, че Столичната община подкрепя усилията им да правят профилактични прегледи

1200-1600 души заболяват от рак годишно | StandartNews.com

„Нашият екип от 130 души сме обгрижили 45 000 души за миналата година, като 37 000 са прегледани, а 8000 са преминали курс по химиотерапия“, каза управителят на Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Борислав Димитров, предаде БГНЕС. „През последните 4 години в лечебното заведение беше обновена апаратурата. Това включва новия компютърен томограф, който от тази година вече може да прави 32 среза, а не 16, както беше досега. Разполагаме с дигитален мамограф. Инвестирахме значителни средства в закупуването на техника за дозиране и приготвяне на лекарства. Това се осъществява с помощта на полуавтоматична система, като има бокс, в който това може да се извършва и ръчно“, разясни д-р Димитров. Паралелно с подмяната на техниката е направен и ремонт на сградния фонд за над 1 млн. лв. „Изцяло беше подновена дограмата, отоплителната и ВиК инсталациите и осветлението“, посочи още той.

Между 1200 и 1600 нови случая на заболели от рак се регистрират всяка година.

Димитров акцентира на факта, че Столичната община подкрепя усилията им да правят профилактични прегледи чрез програмата им „Скрининг на рак на млечната жлеза, на онкологични заболявания и рак на простата“, и подчерта, че изследванията и профилактиката при тях са безплатни и не са кампанийни, а ежедневни.

Тази неделя в Южния парк в рамките на маратона 5kmrun специалист на болницата ще прави безплатни прегледи с мобилен апарат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай