10 ч. Ваксинират пред камерите здравния министър

Ваксина ще си постави и шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски

10 ч. Ваксинират пред камерите здравния министър | StandartNews.com

Здравният министър проф. Костадин Ангелов ще е първият българин, който ще се ваксинира днес. Това ще стане около 10 ч. и ще се предава на живо от телевизиите. С този акт проф. Ангелов иска да покаже на всички безопасността на ваксините. По същото време, но във ВМА, ваксина ще си постави и шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Едновременно с него в „Пирогов” ще бъде направена имунизацията и на директора на Спешния център проф. Асен Балтов. Шефът на Лекарския съюз Иван Маджаров ще даде старт на ваксинацията в Пловдив, където публично ще бъде имунизиран.

Около 10 000 дози пристигнаха вчера у нас. Те ще стигнат за 5 000 души. Ваксината се поставя на 2 дози през 21 дни.

45 000 души на първа линия са поискали до момента да се възползват от доброволната и безплатна ваксина. Те са  лекари, медицински сестри, фармацевти и помощен персонал в болниците.

Символичният старт на ваксинацията се дава неслучайно на Стефановден – денят, който „затваря” кръга на старата година и от който започва новата – с ново начало и нови надежди. Знаков старт на имунизацията ще бъде даден и в Бургас и в Пловдив. В Бургас това ще стане знаково в медицински център Свети Николай Чудотворец. Там първа ваксината ще получи медицинската сестра Златина Парушева, която е на 59 години и от 10 години работи в бургаския Спешен център.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай