Златанова: Е-правосъдие ще реши много от проблемите пред съдебната система

Златанова: Е-правосъдие ще реши много от проблемите пред съдебната система | StandartNews.com

София. Представителите на гражданските организации, наблюдаващи работата на ВСС, да подкрепят усилията за ускорено въвеждане на електронното правосъдие. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Днес тя взе участие в заседание на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието.

Петима членове на ВСС взеха участие в заседанието на Гражданския съвет.

„Чрез електронното правосъдие, много въпроси, отнасящи се до работата на магистратите и достъпа на граждани до правосъдие, ще бъдат решени", подчерта министърът.

Приоритет на Министерството на правосъдието, е подобряване уредбата на съдебната експертиза, както и дейността на съдебните заседатели, каза още тя.

През програмния период 2014 г. – 2020 г. за е-Justice са осигурени средства по Оперативна програма „Добро управление", припомни Златанова.

Петима членове на ВСС взеха участие в заседанието на Гражданския съвет.

Смисълът на актуализиране на Съдебната карта, е ефективно управление на средствата, които се отделят за съдебната система. Златанова припомни, че този процес активно се следи и от представителите на ЕК, отговарящи за механизма за сътрудничество и оценка, изтъкна Златанова.

На срещата бе обсъден въпросът за повишаване на доверието на гражданите към работата на магистратите и следващи стъпки в реформата на съдебната система, обясниха още от правосъдното министерство. „Съдебната реформа е необходима не само за магистратите, а преди всичко трябва да е от полза за гражданите", добави министърът на правосъдието.

Зинаида Златанова съобщи, че ще предложи сливането на гражданските съвети към ВСС и този към Министерството на правосъдието и изрази готовност за активно участие в заседанията им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай