Петък,

Да говорим за корупцията в съдебната система

От: Рачо Рачев -
208
Да говорим за корупцията в съдебната система
A
A
A

Съдебната система е крайната институция, която трябва да въздаде правосъдие. Ако там има корупция, няма как да се справим с този проблем. Време е да започнем да говорим за корупцията в съдебната система, заяви бившият министър на правосъдието Зинаида Златанова пред БНТ.

Според нея сегашният титуляр на поста Данаил Кирилов има право да иска дисциплинарна отговорност от уличения в корупция съдия. Това е възможно след новата поправка в закона. Оттук-нататък предстои да се проследи как ВСС ще погледне на казуса. Предстои една тежка процедура, описана в Закона за съдебната власт, обясни Златанова.

Тя допълни, че ВСС трябва много сериозно да погледне на този въпрос. „Това е една институция, която няма добър имидж в решаването на подобни казуси. Пожелавам им да се справят този път“, каза Златанова. Бившият министър на правосъдието добави, че обвиненият съдия ще трябва да бъде изслушан във ВСС.

„В световен мащаб през последното десетилетие борбата с корупцията е титанична. Това е едно зло, което е разпространено навсякъде. САЩ са водеща държава в тази борба. Те са образец за правова държава и там изключително агресивно се борят с тези явления. Убедена съм, че са имали сериозни причини, за да отправят тези обвинения“, подчерта Златанова. По думите ѝ този закон, по който бе уличен съдията ни, касае корупцията и нарушаването на човешките права.

Тя коментира още, че екстрадицията е сложен международно-правен инструмент, когато имаме замесена трета държава, извън ЕС. „Това ще е доста трудно. ЕС е единственото пространство, където това става много бързо и лесно, затова и бягащите лице, не се крият в тези страни. Процесът не е лесен, не може да стане за дни или седмици“, каза още юристът.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички