Защо обвиниха полковник за смъртта на пилота Терзиев

Методи Орлов ръководил стрелбите по време на учението

Защо обвиниха полковник за смъртта на пилота Терзиев | StandartNews.com

Военната прокуратура съобщи за обстоятелства около разследването на инцидента с падналия край Шабла МиГ-29, при който загина военния пилот майор Валентин Терзиев през юни 2021 г.

В разследването са установени причините за инцидента. В резултат на събраните доказателства бе повдигнато е обвинение на действащ офицер от армията за това, че на 9 юни 2021 г. по време на провеждането на тактическо учение при упражнението, изпълнявано от майор Терзиев, поради немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност и въпреки възникналата опасната ситуация, офицерът вместо да забрани стрелбата, е заповядал снижаване на пилотирания от майор Терзиев самолет под  регламентирана минимална  височина за такива полети от 4000 метра, за която е бил подготвен Терзиев. В резултат на това е станал инцидентът и последвалата смърт на пилота.

Обвинението обхваща и причинените тежки вредни последици за МО, които се изразяват в стойност над 9 млн. лв.

По делото са изготвени няколко експертизи, които са спомогнали за  установяване по безспорен начин на причините, довели до инцидента. В резултат на това вчера бе повдигнато и предявено обвинение на българския офицер.

От доказателствения материал има обосновано предположение за виновността на офицера за инцидента. Спазени са всички предварителни регламенти за изпълнение на този полет. Но има гласови данни и правен регламент, които сочат, че офицерът не е отменил стрелбата, въпреки неспазването на правилата.

Разследването не е приключило. Полковник Орлов е привлечен по две обвинения, като второто търпи промени.

Във вторник Военно-окръжната прокуратура обяви, че като обвиняем е привлечен полковник Методи Орлов, ръководил стрелбите по време на учението. Установено е, че той не е изпълнил задължението си да нареди прекратяване на учебната стрелба по мишената, когато самолетът МиГ-29, управляван от подполковник Валентин Терзиев е снижил под 4000 метра височина.

Подполковник Терзиев е бил подготвен за участие в учението, изтъкнаха от прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай