Гледат делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

Очаква се днес да бъдат разпитани свидетели

Гледат делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев | StandartNews.com

Продължава делото срещу бившите министри Симеон Дянков, Трайчо Трайков и бизнесмена Иво Прокопиев. Те са подсъдими за продажбата на държавния дял в EVN, като според прокуратурата това е станало на занижени цени. В резултат нанесените щети на бюджета са над 28 милиона лева.

Очаква се на днешното заседание да бъдат разпитани свидетели по делото.

На предишното заседание през март стана ясно, че решението сделката за продажбата на държавния дял акции в EVN да стане чрез фондовата борса е било на бившия министър Трайчо Трайков. Тогава бяха изслушани петима свидетели, които през 2011 година са били членове на надзорния съвет на Агенцията за приватизация. Според показанията на Димитър Бъчваров тогавашният министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е взел решението сделката стане чрез фондовата борса.

Според прокуратурата, в момента се разпитват свидетели, които трябва да очертаят процесите, довели до извършването на сделката.  На заседанието стана ясно още, че хора на подсъдимия Иво Прокопиев буквално са успели да манипулират търга за продажбата на остатъчния пакет акции в EVN. Ключовият свидетел Бойка Бончева, която е съсобственик на оценителска компания обясни, че фирмата на Прокопиев "Булброкърс" се е намесила в работата на нейното дружество-оценител, което е било наето приближени до олигарха, за да направи оценка на стойността на акциите. По този начин "Булброкърс" е предопределил единия от методите за оценка на миноритарния пакет акции на EVN преди тяхната продажба през 2011 г.

Бившият финансов министър Симеон Дянков е подсъдим за престъпление по служба. Според прокуратурата, именно той е поискал от тогавашния изпълнителен директор на Агенцията по приватизация да възложи оценката по сделката да се извърши от фирмата "Булброкърс”. Дружеството  е контролирано от бизнесмена Иво Прокопиев. А целта била фирмата да се облагодетелства с над 1 милион лева.

Бившият икономически министър Трайчо Трайков пък е с обвинение за умишлена безстопанственост.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай