Събота,

Заковаха АПИ. Двама министри я дават на прокуратурата

От: СТАНДАРТ -
447
Заковаха АПИ. Двама министри я дават на прокуратурата
A
A
A

Двама министри дават Агенция "Пътна инфраструктура” на прокуратурата. Анализ на дейността на агенцията показал, че АПИ е възложила допълнителни и извънредни задания многократно над стойността на сключените договори, като в 40 договора общото надвишаване е 2,9 млрд. лв. над стойността на договорите.

ВИЖ ОЩЕ: Уволниха и новия шеф на АПИ, проявил своеволие

Министрите на финансите Асен Василев и на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова сезираха главния прокурор Иван Гешев за злоупотреби в Агенция "Пътна инфраструктура".

Към сигнала са приложени доклади към УС на АПИ от директора на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" (ППИ) в Агенцията, които съдържат допълнителни и извънредни задания за ремонти. В тях пише, че към момента дирекция ППИ не разполага с необходимия финансов ресурс за обезпечаване на задания и "необходимите средства да бъдат осигурени чрез целево финансиране (Постановление на МС)".

Решенията са в отклонение на разпоредби на Закона за публичните финанси (ЗПФ), указанията към него и Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор (ЗФУКПС).

В сигнала се посочват и случаи на значително надхвърляне на прогнозната стойност на договори, сключени с обществени поръчки. Според справка, предоставена от АПИ, УС на Агенцията възлага допълнителни и извънредни задания многократно над стойността на сключените договори, като в 40 договора общото надвишаване е 2,9 млрд. лв. над стойността на договорите. Според справка на АПИ, при одобрен бюджет на Агенцията за текущ ремонт и поддръжка за 2021 г. в размер на 382 млн. лв., Агенцията е възложила дейности на стойност близо 2,9 млрд. лв., като от тях 1,45 млрд. лв. са поети ангажименти  през 2021 г. и 1,4 млрд. лв. – за 2022 и следващи години. Това е извършено в нарушение на  ЗПФ, ЗФУКПС и ЗОП.

Посочват се също примери за многократно надвишаване на предоставените от изпълнителите гаранции за изпълнение на договорите, без необходимите допълнителни споразумения.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com