Задържаха 16-годишен за стрелбата по автобуси в Пловдив

Според разказа на свидетели той е стрелял с въздушна пушка

Задържаха 16-годишен за стрелбата по автобуси в Пловдив | StandartNews.com

Полицията в Пловдив задържа за 24 часа 16-годишен младеж заради стрелбата по три автобуса в центъра на града. Предстои да се прецени какво обвинение да му бъде повдигнато, тъй като е непълнолетен.

Момчето учи в елитно училище в Пловдив, съобщиха на брифинг властите. Към настоящия момент няма други подобни прояви и не е е криминално проявен. Той е стрелял с въздушна пушка и е бил заедно с още трима непълнолетни. 

Сигнал за инцидента е получен малко след 18 ч. на 18 декември, събота. По автобусите е стреляно, когато са влизали в тунела, който минава под Античния театър в посока Международния панаир. В превозните средства по това време е имало няколко души, които не са пострадали.

Първоначално версиите на младежите са били различни, но в процеса на работа е изяснено какво точно се е случило. Единият младеж извадил въздушната пушка и за да покаже колко надалече стреля, произвел около 10 изстрела по автобусите. Три от сачмите попадат върху стъклата на превозните средства и ги повреждат.

Все още няма изготвена експертиза, но по данни на служителя на градския транспорт става въпрос за щета за около 800-1000 лв. само на едно стъкло.

Установено е още, че по-рано през същия ден две от момчетата са стреляли със същото оръжие по кенчета. Все още не е ясно как непълнолетният се е сдобил с оръжието, тъй като няколко пъти е променял версията си откъде го е купил.

Касае се за въздушна пушка, която стреля със сачми с диаметър 4,5 мм - достатъчно, за да нанесе сериозни щети. Една от версиите на младежа е, че го е купил от магазин с чужда лична карта, но това тепърва ще се установява.

От Районната прокуратура в Пловдив са обезпокоени от зачестилите случаи на прояви от страна на малолетни и непълнолетни лица. Те призовават родителите да бъдат по-внимателни и да упражняват контрол върху децата, за да не се стига до нелепи инциденти.

Според властите трябва да има промяна на закона спрямо въздушните оръжия, защото те могат да нанесат сериозни поражения. По думите им те също трябва да подлежат на някакъв режим и да няма свободен достъп до тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай