Йоско 3 години лежи в болница вместо в килия

Йоско 3 години лежи в болница вместо в килия | StandartNews.com

Правосъдното министерство разследва абсурда с двойния убиец

Пуснат е навън с подпис на директора на затвора и по настояване на лекуващия доктор

Осъденият на 6 години затвор за двойно убийство на пътя Йосиф Йосифов-Йоско Сливенския е изтърпял почти половината от присъдата си в частната болница "Токуда". Едва след репортаж на bTV известният бандит е върнат в затворническото общежитие в Казичене, а Министерството на правосъдието е започнало проверка.

Йоско беше пратен зад решетките за това, че на 2 март 2011 г. с превишена скорост и с 2,6 промила алкохол в кръвта уби Станислав Михайлов и Димитър Керчев на бул. "Александър Пушкин" в Бояна. Тогава бронираният джип "Мерцедес" на Йосифов буквално премаза колата на двамата строители от Разлог. Тежко пострадаха и спътниците им, както и самият Йоско. Той първо е осъден на 8 години затвор, а следващата инстанция намалява присъдата му на 6 години и се произнася да я излежи в затворническите общежития от открит тип в Казичене. След кървавото меле Йосифов се явява в съдебната зала с мощна охрана и в инвалидна количка. Вещи лица твърдят, че катастрофата му е донесла трайна инвалидност и

не може да стои на крака повече от 15 минути

Защитата даже иска условна присъда с мотива, че парализата е най-жестокото наказание за човек, убил двама души. Година и половина след инцидента обаче се появяват любителски кадри, на които се вижда, че Йоско спокойно се качва в джипа си. Явно обаче присъдата влошава състоянието му, защото още от първия си ден в затвора през лятото на 2013 г. е в болницата за лишени от свобода. Въпреки че е осъден, затворникът не е приведен в общежитие или болницата към затвора, а е настанен в частната "Токуда". Там е и опериран, като след това идват 4 или 5 обиколки между неврохирургията и отделението за рехабилитация. След като бе прехвърлен пак в затвора, от частната болница отказват коментар за състоянието на пациента.

Самият затворник също не желае да обясни как се уредил две години и половина в болнична стая вместо в килия. От проверката на правосъдното ведомство стана ясно, че заради Йоско досега по един състав надзиратели от Казичане е отсъствал,

за да осигурява сигурността на ВИП затворника

в "Токуда". "Независимо от здравословното състояние на един човек няма как той две години и повече да е извън мястото, където му е разпоредено да си изтърпява наказанието", подчерта зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова. По думите й във ведомството разбрали за необичайния случай с Йоско, след като станало ясно, че в Казичане надзирателите са в намален състав. Филипова обясни, че изпращането във външно здравно заведение става с подпис на директора на затвора. Лекуващият лекар на Йосифов първоначално излязъл със заключение, че рехабилитацията може да се извършва и амбулаторно, т.е. да бъде конвоиран до болницата за процедури. Няколко дни по-късно променил мнението си - Йоско трябвало да е за постоянно в лечебното заведение. Филипова посочи, че проверката по случая е установила сериозни нарушения, за които ще отговарят няколко лица. Тя призна, че се разследва и евентуално наличие на корупционни практики. Лекарят е даден на агенцията за медицински одит.

Разследваха го за разстрела на Самоковеца

Йосиф Йосифов - Йоско е известно име в подземния свят. Сливенският гангстер е свързван с наркотрафик, проституция и бизнес афери. Йоско е забъркван и в политически скандали - активисти в БСП-Сливен в незаконно записани телефонни разговори го сочат за човек, който може да повлияе на местния вот. Йосифов се смята за близък до бившия сливенски кмет и регионален министър Асен Гагаузов, както и прочулия се с аферата "Батко и Братко" експътен шеф Веселин Георгиев.
На 24 януари 2004 година тежковъоръжени барети щурмуват апартамента на Йоско на бул. "Симеоновско шосе" в София. По информация от Холандия той е заподозрян като участник в убийството на Константин Димитров-Самоковеца. Видният контрабандист и наркобос е разстрелян в Амстердам през декември 2003 г., а придружаващата го манекенка Цеци Красимирова едва оцелява с куршум в главата.

Холандските полицаи хващат физическия убиец Ервин Врекер минути след покушението. Разследването там установява съпричастност на сливналиите Васил Качиков-Дългия и Йосиф Йосифов-Йоско към убийството на Самоковеца. Прихванати са разговори по телефона на Йоско с Врекер.

Йоско не е в дома си при акцията на баретите, но по-късно е задържан в Сливен.

В софийския апартамент обаче е открито бяло метално куфарче. Вътре има 15 бойни патрона с надпис "9 мм". Под матрака на леглото е намерен и пистолет Lutetia с патрон в цевта и пълнител. В същата стая ченгетата изземват плик с марихуана и пластмасово пакетче с 16 топчета хероин.

Делото за дрогата и незаконните оръжия в апартамента на Йоско тръгва чак през 2009 година в Софийския районен съд, 5 години и половина след откриването им. В крайна сметка Йосифов е оправдан. По разследването за убийството на Самоковеца също няма развитие.

И досега не е доказано категорично участието на сливенския Йоско в това престъпление, а прокуратурата продължава да прави неуспешни опити да възобновява делото, след като е качвано на трупчета няколко пъти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай