Петък,

ВСС изхвърли от кариерата прокурора на Бобокови

От: Рачо Рачев, сн. Русе Медиа -
ВСС изхвърли от кариерата прокурора на Бобокови
A
A
A

Колегията на прокурорите във Висшия съдебен съвет освободи Николай Николов - прокурор в Окръжна прокуратура - Русе, считано от 26.07.2020 г., съобщиха от пресцентъра на ВСС.

Миналата седмица стана ясно, че той е подал оставка. За Николов беше разкрито, че е търсил съдействие от Пламен Бобоков за избирането му за административен ръководител на Окръжна прокуратура - Русе.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев започва проверка относно цялостната дейност на прокурор Николай Николов в Окръжна прокуратура - Русе за срок от три години.

Проверката ще обхване всички възложени на магистрата преписки и дела, участия в съдебни заседания, както и евентуални пропуски или нарушения при осъществяване на правомощията му, съобщиха от държавното обвинение.

Ще се проверява и евентуалната му връзка с обвиняемия Пламен Бобоков или представлявани и управлявани от него юридически лица.

Преди време бизнесменът призна, че е лобирал чрез кореспонденция за избор на окръжен прокурор на Русе.

"Става дума за ходатайство за един изключително сериозен и отговорен човек и прокурор Николай Николов чрез мой приятел, който е близък до кръговете за влияние. Той обаче не е окръжен прокурор и очевидно не е успешно", обясни Пламен Бобоков.

Проверката трябва да приключи с писмен доклад, съдържащ данни за проверените материали, констатации, изводи и предложения в срок до 10 юли.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички