ВСС иска данни от САЩ за наказания Миталов

Изненадах се, че става въпрос за колега от системата, каза Боян Магдалинчев

ВСС иска данни от САЩ за наказания Миталов | StandartNews.com
  • Говори се за сериозна корупция, може да не е само случаят Малинов, каза председателстващият ВСС

Информация от Държавния департамент на САЩ за съдия Андон Миталов, който получи черен печат за влизане в Щатите заради корупция, е поискал Висшият съдебен съвет. Това съобщи за БНТ представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

ВИЖ ОЩЕ: Съдия е наказаният от САЩ за корупция

В сряда държавният секретар Майкъл Р. Помпео обяви в специално изявление, че САЩ налагат за първи път забрана на български съдия да влиза в страната заради сериозна корупция.  Миталов е председател на 10-и състав в специализирания наказателен съд. Той стана известен с факта, че пусна обвиняемия за шпионаж шеф на „Русофили” Николай Малинов да отиде в Русия, за да получи орден от Путин. Съпругата и дъщерята на Миталов също нямат право да влизат в САЩ.

„Медиите, като че ли са се насочили към случая, в който Николай Малинов беше пуснат да получи орден от Владимир Путин. Дали това се има предвид, ще видим. Говори се за сериозна корупция и корупционни действия, които нарушават върховенството на закона. Нещата може да са по-различни и да не е само случаят Малинов“, подчерта Магдалинчев пред Нова тв

Изненадах се, че става въпрос за колега от системата, каза Магдалинчев. И допълни: "Информацията говори за корупционни действия, но не знаем какви”. Изнесените официално данни са много общи, тепърва ще видим за какво става въпрос, продължи председателстващият ВСС и припомни, че Специализираният съд се занимава само с наказателни дела, не с граждански и други.

Боян Магдалинчев каза, че на този етап ВСС не са се свързали с Миталов. Ако установи, че има корупционни практики и действия - ще го потърсим и ще го изслушаме, добави председателстващият ВСС.

Съдията не е уведомил съвета, че е в болнични. Разбрахме това вчера, докато бяхме в заседание. Не можем да изслушваме някой предварително, ако не знаем за какво го изслушваме", добави Магдалинчев. И заяви, че ВСС е поискал информация още от прокуратурата и КПКОНПИ. Магдалинчев допусна вероятността властите у нас да са работили съвместно с американските.

"Малко познавам съдия Миталов, нямаме общи контакти”, каза още Магдалинчев. И подчерта: „Не е приятно да се чуе това за съдебната система”. По думите му едва ли има държава, в която корупцията е напълно изкоренена. „Въпросът е да не се допуска в службите", добави Магдалинчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай