Съдия е наказаният от САЩ за корупция(ОБНОВЕНА)

Андон Миталов от Специализирания наказателен съд подкопава върховенството на закона, обяви държавния секретар Майкъл Р. Помпео

Съдия е наказаният от САЩ за корупция(ОБНОВЕНА) | StandartNews.com
  • Андон Миталов от Специализирания наказателен съд подкопава върховенството на закона, обяви държавния секретар Майкъл Р. Помпео
  • Това е съдията, пуснал Николай Малинов да получи орден от Путин

Съдия от Специализирания наказателен съд е първият българинът със забрана за влизане в САЩ заради корупция. Името му огласи държавния секретар Майкъл Р. Помпео. Негово специално изявление по случая бе публикувано на страницата на Американското посолство у нас.

Съдията е Андон Миталов. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България, обяви Помпео.

Съдията е Андон Миталов е известен с това, че пусна обвинения в шпионаж шеф на русофилите Николай Малинов да отиде в Русия и да получи орден от президента Владимир Путин. Освен Миталов забрана за влизане в САЩ имат съпругата и дъщеря му.

Ето пълното изявление на държавния секретар Майкъл Р. Помпео:

Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.

Това огласяване се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94). По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати.

Законът също така предвижда възможността държавният секретар да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално. Освен Миталов аз оповестявам имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова.

Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай