Внасят обвинението за "Миджур" до 30 дни

Внасят обвинението за "Миджур" до 30 дни | StandartNews.com

Разследването за взрива в завода "Миджур", където загинаха 15 души, приключва до месец. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров по време на брифинг. До 30 дни в съда ще бъде внесен обвинителен акт, а по него ще отговарят четирима обвиняеми. 

"На 1 октомври 2014 г., веднага след взрива, разследването първоначално първоначално е започнало от разследващи полицаи от състава на Областна дирекция Видин. Веднага са включени следователи от Окръжна прокуратура Видин, а три часа по-късно на място бяха и следователи от Националната следствена служба", посочи Цацаров, цитиран от Фокус.

За целите на разследването са произведени на два пъти експериментални взривявания със същия тип боеприпаси, с каквито се работи в завода. "Едното взривяване бе извършено на полигон "Змейово", собственост на Министерството на отбраната, а второто на място на територията на завод "Миджур", уточни Цацаров.

"Към настоящия момент няма никакви индикации, че взривът в завод "Миджур" е причинен умишлено или от външно лице", уточни шефът на Националната следствена служба Евгени Диков. 

"Проучихме дали евентуално от Агенцията на борба с градушките не се е отклонила ракета, но няма такова нещо. От всички 6 ями, които са образувани при взрива, бяха взети материали, които се изследваха и се установи, че няма други взривни вещества, които са се намирали в цеха. Става дума за тротил и взривните вещества, използвани при възпламенителите на противопехотните мини - черен барут, третрил и хексоген", допълни той.

С точност от 98% е установено, че взривът е настъпил там, където са се намирали лесно възпламенимите вещества в завода. "Нарушени са редица наредби на МС, на МВР, на Министерство на отбраната, всяка една от които според експертите има пряка причинна връзка към настъпилия инцидент", посочи Диков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай