Внасят иск за незаконни 1 млрд. на Цветан Василев

Внасят иск за незаконни 1 млрд. на Цветан Василев | StandartNews.com

Сумата ще е рекордна в европейски мащаб

Иск за незаконно придобито имущество на стойност 1 млрд. лв. на Цветан Василев ще внесе до края на февруари КОНПИ, известна като комисията "Кушлев". Това съобщи вчера по БНТ шефът на комисията Пламен Георгиев. Искът трябва да бъде подаден до 28 февруари, уточни Георгиев.

Общият размер на реално обезпеченото имущество на собственика на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев, който сега се крие в Сърбия, и на членове на неговото семейство е 600 млн. лв.

За сравнение - за останалите 39 личности, за които в комисията текат производства, общата сума е 13 млн. лв. Георгиев подчерта, че сумата е най-голямата не само в практиката на комисията, но и в европейски мащаб, като изключение са единствено процесите срещу мафията в Италия.

Запорираното имущество на Василев включва дружествени дялове в капитала на 11 търговски дружества, акции в капитала на седем търговски дружества, пари по 20 банкови сметки, четири превозни средства, 288 картини, 16 недвижими имота в София, включително и няколко цели сгради, пет в Банско, два в Созопол и по един във Варна и Царево. За първи път от създаването на комисията с одобрението на швейцарски съд е наложен и запор на недвижим имот в Швейцария на стойност 47 559 915 лв. и на средствата по четири сметки в швейцарски банки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай