Вижте иззетите безценни антики на Божков (ВИДЕО)

Прокуратурата прибра вече 6566 артефакта, има и още

Вижте иззетите безценни антики на Божков (ВИДЕО) | StandartNews.com
  • Прокуратурата прибра вече 6566 артефакта, има и още

6566 са до момента иззетите антики от частния музей на укриващия се в Дубай олигарх Васил Божков. Милиардерът е с 19 възможно най-тежки обвинения, едно от които е именно за търговия и злоупотреби с културно-историческо наследство.

ВИЖ ОЩЕ: Тежки обвинения за иманяри, свързани с Божков

От безценните артефакти беглецът от правосъдието е регистрирал по реда на Закона за културното наследство една 212 предмета, съобщи спецпрокуратурата. Тя продължи изземането на артефакти от сградата на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД на ул. „Московска“ №43, където се помещава частният музей на олигарга.

В хода на извършените през м. август 2020 г. претърсвания в няколко помещения в офиса са иззети нови 234 предмета, притежаващи белезите на движими културни ценности. При действията по разследването, извършени в периода от 9 до 14 септември 2020 г. са иззети нови 82 ценни предмета, сред които и ритони с висока културно-историческа стойност, съобщи спецпрокуратурата днес.

Действията по разследването, свързани с изземване на описаните вещи, се извършват при стриктно спазване на процесуалните правила, както и на утвърдените международни практики за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти, с оглед максимално запазване на автентичността им, уточниха още спецпрокурорите. Те предоставиха видео и снимков материал от проведените действия по разследването в помещения в сградата на ул. „Московска“ № 43 в столицата, които се провеждат под надзора на Специализираната прокуратура.

">

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай