Възможно е да има още къртици в ДАТО

Възможно е да има още къртици в ДАТО | StandartNews.com

София. Възможно е да има още къртици в ДАТО, след като преди дни стана известно, че служителка е изнасяла данни за прилагане на СРС. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров.

„Дали има, или няма други служители, не мога да кажа. Успели сме да установим престъпна дейност на един служител", коментира Цацаров. Той допълни, че ако има данни, ще има и още арести.

Главният прокурор определи изградената система от арестуваната Антоанета Първанова като „бибилиотека с абонамент". Още след ареста стана известно, че тя е искала от 500 до 3000 лв. за услугата.

"Това е било библиотека с абонамент, желаеш да провериш дали си в регистъра, дали си записван, кои са контролираните ти телефони и кой е оперативният работник, на който се предава съответната информация. Плащаш и можеш да провериш, поне това го спряхме", допълни Цацаров.

По думите му може да бъде установено както кой „се е записвал" в библиотеката, за да получи информация за себе си, така и кой от служителите е осъществявал достъп.

„Самият факт, че е установена сега, значи, че има защитна система от пароли, която позволява да се установи не просто кой е проявявал интерес, а кой е осъществявал нерегламентиран достъп", каза Цацаров.

Той предположи, че може би и самата служителка не била информирана за тази система.

Обвинение за Сидеров

и проблем с призовките за депутатите

Главният прокурор обеща също, че скоро ще бъде внесен и обвинителният акт срещу Волен Сидеров заради скандала на варненското летище. Цацаров не се обвърза със срок, но каза, че той ще бъде „непродължителен".

„По делото трябва да бъдат разпитани и народните представители, но има известен проблем с тяхното призоваване, защото призовките се изпращат чрез ръководството на Народното да събрание", заяви Цацаров.

„Това дали ще повдигнеш веднага обвинение или ще повдигнеш обвинение на финала зависи от това с какви доказателства разполагаш в конкретния момент. Прокуратурата осъществява функцията по обвинение, но тя трябва да бъде и обективна. Нека бъдат разпитани и свидетели, за които се твърди, че ще дадат показания в подкрепа на обратната теза. Това за нас няма да промени намеренията да внесем обвинителен акт", каза още Сотир Цацаров.

Събитията от Пловдив - недопустим натиск над съда

По предложение на Цацаров Висшият съдебен съвет прие декларация за протестите в Пловдив, по време на заседанието на съда по делото за „Куршум джамия". Според ВСС това е пряк и недопустим натиск спрямо съда.

„ВСС напомня, че съдът прилага законите, но не ги създава. В този смисъл, работата на съда не може да бъде използвана за реализиране на политически цели, както и за създаване и поддържане на напрежение между гражданите. Всяка форма на натиск по отношение на съдиите е посегателство върху независимостта на правосъдието и така върху конституционния ред. Такъв натиск не може и няма да бъде толериран", пише в декларацията.

„Ако някой мисли, че на територията на Пловдив или, който и да е град, може да разиграва тази карта, с етнически и политически цели, с министър Йовчев сме на едно становище - няма да успее, така както не успя в Пловдив", коментира преди това Цацаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай