Вторник,

Важно от Зарков! Тези промени касаят седем милиона българи

От: Агенция Стандарт -
1258
Важно от Зарков! Тези промени касаят седем милиона българи
A
A
A

Крум Зарков подчерта, че упреците на главния прокурор за промените в законодателството нямат никакво основание. „Много хора по висшите етажи на властта разбраха, свикнаха и приеха, че когато поемат такива отговорности подлежат на определен вид специален режим. Например депутатите трябва да декларират имуществото си по специален режим, който се различава от този за останалите хора“, обясни той и подчерта, че главният прокурор трябва да подлежи на отчетност.

Той е категоричен, че предлаганите законодателни промени не касаят само четирима души, а седем милиона българи, защо те са тези, които плащат осъдителните присъди в Страсбург, берат срама от мониторинговите доклади и чакат по границите.

„Дълбоките реформи в съдебната власт винаги събуждат и един конституционен дебат. Но нека поставим всичко на масата. От една страна има механизъм за разследване на главния прокурор. Не виждам с какво той може да бъде конституционен. От друга страна е въпросът за неговата отчетност. Това е въпрос, свързан с дейността на ВСС. Във ВСС може да се търси някакъв конституционен дебат“, каза още Крум Зарков.

Служебното правителство не си е поставяло задачата да „разклаща предизборно една или друга партия“, заяви в „Лице в лице“ служебният правосъден министър.

Според него никой не може да „удари партиите така, както те сами се удрят“ и в България има служебно правителство, защото „именно те не могат да излъчат редовно управление“.

„Няма по-сигурен индикатор за това, че служебното правителство си върши работата, от недоволството на една или друга партия към определен министър, съобразно темите, които са им неприятни. Едни не харесват финансовия, други – министъра на регионалното развитие и благоустройството. Критиките към служебното правителство показват, че то си е свършило добре работата“, обясни още той.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com