Условна присъда за трафикант на бежанец

Условна присъда за трафикант на бежанец | StandartNews.com

Опит за трафик на мароканец през бългро-гръцката граница донесе условна присъда и 1000 лева глоба на нашенец. Подсъдимият В. Т. бе обвинен, че на 17 октомври 2013 г. на ГКПП-Кулата – Промахон с помощта на шофьор в частна фирма и с още двама помагачи е направил опит да преведе през границата на страната с Гърция чужд гражданин. А. Е. от Мароко е бил качен в микробус „Форд Транзит". Опитът за трафик останал недовършен поради независещи от дееца причини – бил е задържан от граничните власти. Още един мъж бе обвинен, че умишлено е улеснил трафиканта В. Т., като е снабдил мароканския гражданин с преправен официален български документ за самоличност – българска лична карта, издадена на 5 февруари 2010 г. Организаторът на канала се призна за виновен. Съдът му наложи наказание „Лишаване от свобода" за срок от 1 година и „Глоба" в размер на 1000 лева. Той обаче няма да изтърпи ефективно първото наказание, то е условно с тригодишен изпитателен срок. Установено бе, че подсъдимият не е осъждан на лишаване от свобода за престъпление от общ характер.

По отношение на подсъдимия А. И. съдът намери, че не са налице достатъчно доказателства относно вмененото му обвинение за изготвянето на фалшивата лична карта. Не е установен общ умисъл между съучастниците за извършване на това престъпление.

Ето защо съдът приема, че липсват безспорни доказателства, че той е знаел мотива на трафиканта за изготвянето на личната карта, с която впоследствие е опитал да преведе мароканеца през границата с Гърция. Затова е признат за невинен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай