Условна присъда за съдия, опитал да вземе 500 лева

Условна присъда за съдия, опитал да вземе 500 лева | StandartNews.com

Районният съдия от Русе Николай Стефанов бе осъден условно на 3 години затвор и глоба от 3000 лева от Софийския градски съд днес. Магистратът е обвинен, че е опитал да вземе 500 лева подкуп от адвокат Свилен Стефанов. Парите били, за да се съгласи да одобри споразумение с прокурора Христо Матев, с което да наложи условна присъда на 17-годишния Мартин Маринов. Младежът се признал за виновен за грабеж на 32 лева.

Стефанов беше закопчан при зрелищна акция на ДАНС в центъра на Русе. Адвокатът Свилен Стефанов носил белязани 500 лева, но не успял да ги предаде на съдията, защото дансаджиите сгафили сериозно. По време на делото стана ясно, че един от основните участници в операцията - Димитър Влахов от ДАНС, на практика е осуетил предаването на парите, след като е прибързал с ареста.

"Стори ми се, че на предна дясна седалка няма никой. Дали отблясъкът на светлината, дали защото адвокатът беше облечен с тъмни дрехи, взех незабавно решение и съгласно предварителния план трябваше да пристъпя към спиране на автомобила и задържане", каза пред съда Влахов. След като не видял, че до шофьора има човек, той спрял колата, разперил ръце и извикал: "Стой! ДАНС!". Така съдия Стефанов се досетил, че акцията е за него, а белязаните пари си останали в джоба на адвоката до края на операцията. Затова и съдът прие, че приемането на подкупа е останало недовършено по независещи от Стефанов причини, а именно заради задържането му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай