Сряда,

Цеков: Управляващите печелят време

От: СТАНДАРТ -
A
A
A

Решението за промени в Конституцията и свикване на Велико народно събрание е по-дългосрочен процес, който ще позволи на управляващите да спечелят политическо време, а ГЕРБ да се рестартира. Това коментира пред Dariknews докторът по конституционно право Борислав Цеков.

"Едно такова предложение от страна на управлявщата партия означава в действащото Народно събрание да бъде подготвен проект за нова конституция, който да получи едно голямо квалицифирано мнозинство от 2/3 и заедно с това се свиква Велико народно събрание, като срокът, в който може да бъде датата, е не по-малък от 2 месеца от решението на действащия парламент и не по-късно от 5 месеца. Тоест, виждаме доста голямо оттласкване във времето. И то, при положение, че в този парламент има съгласие, материализирано в 2/3 мнозинство", заяви юристът. По думите му най-напред трябва да се гласува проектът за новата конституция.

От процедурна гледна точка, според Цеков, целият този низ от законови стъпки ще съвпадне почти и с времето на редовните парламентарни избори. "За мен е изненада, не за друго, а защото това изглежда като ход за печелене на политическо време", коментира Борислав Цеков.

Той не смята, че е необходимо да се приема изцяло нова Конституция.

"Предложените промени не предполагат изцяло нова конституция, може да има само поправки в сегашната", смята конституционалистът.

"Това, което предлага сега министър-председателят, означава промени в главата за съдебната власт и в главата за парламента. Те трябва да бъдат извършени от ВНС, но не е нужна нова конституция. Що се отнася до тяхната целесъобразност, съм скептичен, защото колкото по-малка е политическата представителност на Народното събрание, толкова по-силна е олигархията", коментира бившият депутат идеята за редуцирането на броя на депутатите, от които половината да са мажоритарни.

Според него такива промени в Конституцията се предприемат, когато имаме новоизбран парламент, с високо обществено доверие и легитимност. "Сегашният е на дъното на общественото доверие, тоест този парламент няма политическата легитимност за промени. Това е печелене на политическо време на управляващите", обобщи Борислав Цеков.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички