Цацаров: Приключваме обвиненията за трагедията в Горни Лом

Цацаров: Приключваме обвиненията за трагедията в Горни Лом | StandartNews.com

Скоро ще бъдат предявени обвинения на виновните лица за взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом, съобщи във Видин главният прокурор Сотир Цацаров. Те ще зависят от комплексната експертиза, която се изготвя от военни специалисти и учени от БАН, а в екипа участва и председателят на БАН. Правят се и експериментални взривове на полигона. Разследването се води от Националната следствена служба, максимално професионално работи и наблюдаващият прокурор от Видин, каза още Сотир Цацаров.

Главният прокурор обяви, че промените, приети от временната парламентарна комисия за промени в конституцията, които засягат колегиите на съдиите и колегията на прокурорите, е по-добрият вариант, защото се осигурява независимост на съда и автономия на прокуратурата. Така се осигурява предпазването на прокуратурата от всякакви опити за политическо влияние. Трябва да се отчита обаче, че това е решение на временната комисия за подготовка на промените в конституцията. Важно е какво ще бъде гласувано в пленарната зала на 9 декември. Мисля, че разумът ще надделее. В противен случай ще се окаже, че е изминала една година в празни приказки, което не е добро за никого, заключи Сотир Цацаров.

Във Видин главният прокурор откри новата сграда на прокуратурата. Той благодари на финансовия министър Владислав Горанов, който е отстъпил сградата на митницата за прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай