Тежка изповед на Гешев и следователи за мъртвите мигранти

Загинали са от задушаване и са умирали бавно и мъчително, съобщават разследващите

Тежка изповед на Гешев и следователи за мъртвите мигранти | StandartNews.com

Видяното вчера - тези 18 загинали млади хора и много други пострадали, са резултат от дезинтеграцията на институциите, от войната между институциите, обяви на брифинг главният прокурор Иван Гешев.

Вчера беше един лош ден за България и за нас като българи. Отново влязохме в черната статистика на Европа. Един случай от рода на малък брой подобни, с който влязохме в световните новини, посочи още Гешев.

Резултатите са видими. На 9-месечна база има 50% спад на делата за организирана престъпност. Това, което виждаме - организираните групи за трафик на хора, за телефонни измами - са резултат от всичко това", каза Гешев и попита дали някой ще се извини на българските граждани.

Надеждата ми е институциите ще се опитаме да защитим сигурността на тези, които ни плащат, на българските граждани.

Прокуратурата тези години прави точно това – само и единствено се опитва да защити българските граждани от престъпността. Ще продължим да работим в интерес на българските граждани, на хората и на народа“, подчерта той.

„Само за 24 часа свършихме огромен обем работа, извършени са десетки разпити на свидетели, над 20 претърсвания на адреси, назначени са над 30 експертизи, някои от тях са готови. Установихме цялата престъпна дейност на тази група. Работихме по разкриване и документиране на цялата тази престъпна дейност на тази ОПГ", каза на същия брифинг заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

"Каналджиите поемат мигрантите от границата с Турция и с помощта на камиони с различни тайници ги прекарва до местност около сръбската граница. Точните локации се получават по приложението Телеграм, точната локация се изпраща от ръководителя на групата. Крайната дестинация на мигрантите е Западна Европа - Великобритания, Германия и Франция. За преминаването си плащат суми между 5 и 7 000 евро по метода „хавала“. Когато пристигнат до крайната дестинация, парите, които са в Турция, се отблокират. Шофьорите са получавали само по 100 евро на мигрант, ръководителят на групата е взимал до 1000 евро на човек“, обясни Сарафов.

От думите му стана ясно, че групата се състои от 6 човека. „Около 7-7.30 часа сутринта вчера двамата шофьори, които са обвиняеми, са отишли в камиона ковчег в местност близо до турската граница, в Бургаско, от там са ги качили – 52 души на видима възраст от 13 до 35 години. Качили са ги в тайниците и са тръгнали към локация, близка до сръбската граница, малко след Траянови врата от каросерията на камиона се е чул силен шум. Шофьорите са продължили. Край Локорско чукането по каросерията се е усилило, шофьорите са отбили, слезли са да видят какво се случва и са видели замаяните и мъртви мигранти. Изоставили са мигрантите и са тръгнали към родните си места – бургаско и Каблешково“, добави Сарафов.

"От аутопсията става ясно, че са починали от асфиксия - задушаване от изчерпване на кислорода в затворено пространство, както и позицията им в камиона, които са били свити и наблъскани като в консерва, а движенията им ограничени. Умирали са бавно и мъчително, между 30 и 60 минути“, каза още той.

Сарафов заяви, че ще бъдат безкомпромисни и няма да се поколебаят да разплетат тази верига и да работят по всички каналджийски групи. Вероятно трябва да се помисли и по усилване на охраната на границата, каза още той.

„Може би причината за смъртта на тези хора е чисто човешка алчност – твърде много мигранти са качени – 52-ма. В предишни случаи са качвани 25-30 до 35 мигранти”. В хода на разследването е установено, че тази група не работи от скоро – те са извършвали минимум два „превоза” месечно”, каза Сарафов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай