Темида към Горанов: Вдигаме си заплатите, съберете ни дълговете

Темида към Горанов: Вдигаме си заплатите, съберете ни дълговете | StandartNews.com

Магистратите от ВСС са твърдо решени да отстояват вдигането на заплатите си с 12% пред финансовия министър Владислав Горанов. Съдиите са намерили и откъде да дойдат средствата за индексиране на възнагражденията им. Според тях парите ще са част от вземанията, наложени от съдебната система, които обаче не са събрани от съответните органи - Националната агенция по приходите. "Размерът на несъбраните от НАП вземания в бюджета на съдебната власт многократно надхвърля сумата, необходима за прилагане на разпоредбата чл. 218 от ЗСВ", се посочва в официално писмо на кадровиците на Темида до министъра на финансите Владислав Горанов.

Около 45.1 млн. лв. са нужни за 12-процентовото увеличение на заплатите на магистратите. Решението за това те взеха на свое заседание в средата на септември. От финансовото министерство обаче смятат, че няма средства за това. Магистратите пък сметнаха, че вземанията на съдебната система, които трябва да събере НАП за последните 10 години, възлизат на 746.6 млн. лв.

С част от тях може да се плати увеличението на възнагражденията им, смятат те. Според тях несъбирането на вземанията от НАП е отказ държавата да изпълнява функциите си по обезпечаване бюджета на съдебната власт и лишава ВСС от възможността да намери вътрешни резерви за изпълнение на законоустановените си правомощия. От ВСС припомнят още на министър Горанов, че бюджетът на съдебната власт е самостоятелен, което е гаранция за независимостта на съдебната власт. Също така магистратите допълват, че заплатите в съдебната система са били замразени в периода от 2012 до 2015 г., докато възнагражденията в изпълнителната и законодателната власт няколко пъти са били индексирани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай