Търсят кой пусна слуха за пропукана стена на язовир „Огоста”

Търсят кой пусна слуха за пропукана стена на язовир „Огоста” | StandartNews.com

Монтана. Окръжната прокуратура в Монтана се самосезира и образува дело за разпространение на невярна информация, свързана със сигурността на стената на язовир „Огоста", съобщиха от ведомството.

Магистратите ще издирват автора на зловредния слух, който предизвика паника сред населението в Монтана и в селищата по поречението на реката. Ако бъде открит и осъден, то може да бъде тикнат зад решетките за срок до 5 години.

Наложи се областният управител Николай Пенчев да назначи бърза проверка на съоръжението с участието на експерти от областната администрация и общината, за да обяви след това, че стената е непокътната.

Язовир „Огоста" е второто по големина водохранилище у нас след язовир „Искър". Има обем от 506 млн. куб. м вода, но в момента са акумулирани само 350 млн. куб. м.

И друг път са били пускани слухове за пропукана язовирна стена, еколози явно са обявявали, че водата се просмуква през земно-насипната дига, но дело за невярна информация не е образувано. Заради сложността на водното съоръжение, то е поставено под особен режим на наблюдение и охрана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай