Свидетел: Василев каза: "Не могат да ме хванат"

Бисер Лазов разказва за схемата за източване на банката на четвърто поредно съдебно заседание

Свидетел: Василев каза: "Не могат да ме хванат" | StandartNews.com

Промяната в банкера Цветан Василев станала след 2008 г., когато той започнал да се затваря в себе си. Това разкри основният свидетел по делото "КТБ" Бисер Лазов, който в четвърто поредно заседание описва схемата за източването на банката, както и симбиозата - банка-фирма, собственост на 1 човек, съобщава "Нова тв".

Днес той говори основно за периода 2008 -2013 г. Точно тогава всички, макар и редки диалогични обсъждания, били прекратени. "Тонът му беше императивен и изискваше безпрекословно изпълнение и подчинение. Придоби поведението на ръководител, който има самоувереност, че всичките му решения са правилни и трябва да бъдат изпълнение. Когато имаше опити да се води диалог, той казваше : "Аз казвам, аз решавам, аз отговарям!", заяви Лазов. През 2008-2009 г. Василев започнал да му поставя и задачи, които не били много логични.

Лазов е главен счетоводител на Василев от 1998 г. Той разказа още, че първоначално размерът на кредитите, които се отпускали от КТБ за изплащане на погасителни вноски и лихви на дружества на Василев, бил малък. Впоследствие обаче започнал драстично да нараства и Лазов даде пример с конкретни суми. През май 2011 г. общият размер на изплатените вноски и лихви бил 16 107 819 лева; през май 2012 г. - 22 121 825 лева; през май 2013 г. - 35 970 556 лева, а през май 2014-а - 68 798 335 лева.

Друг детайл, който Лазов разкри, е, че доверените юристи на Василев ходели на курсове по български език. Той обаче не уточни каква била причината. Едно от дружествата се водело на името на дъщерята на дългогодишния шеф на охраната на Василев - Александър Радев, даде пример Лазов, като самият Радев се ползва с авторитет и пред Василев. Банкерът присъствал на негов 50-годишен юбилей - 30 януари 2011 г. в мотел на Околовръстното. Той седял на една маса с Лазов. В отговор на реплика Василев казал : "Няма никакво значение вече, не могат да ме хванат". Лазов схванал тези думи в смисъл, че вече никой не може да го догони в бизнеса. 

На предишното заседание по делото за КТБ счетоводителят Бисер Лазов каза: "Приятелство и предателство в основата на делото за фалита на КТБ". След тайна среща във Виена, три дни след фалита на банката, Бисер Лазов разбрал, че Цветан Василев няма да застане зад служителите си и затова отишъл директно в прокуратурата. 

Само за няколко часа Лазов се превърнал от дясна ръка на банкера Василев в най-сериозното прокурорско оръжие срещу него. От разказа му става ясно, че се е почувствал се предаден. 

„Василев предаде всички хора, като абдикира и каза: „Мен не ме интересува”. Това е все едно Иисус да привлече апостолите си, те да вървят с него и, когато стане напечено, той да не отиде на кръста, да не извърви пътя”, заяви Бисер Лазов.

Затова той се обърнал срещу Цветан Василев и станал свидетел. Хората от ръководството на КТБ пък не се почувствали предадени. Те са сред подсъдимите.

„Да ме виждате да се пържа? Доста мазнинка имам още да свалям. Аз съм аристократ по душа, за апостол - не знам.. Пази Боже”, каза бившият изпълнителен директор на КТБ Илия Зафиров.

„Целия живец съм си дал за Василев, нямам неизпълнена задача”, категоричен бе Лазов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай