Четвъртък,

Стоилов: Трябва равносметка за състоянието в сектора

От: Мартина Суботинова -
330
Стоилов: Трябва равносметка за състоянието в сектора
A
A
A

„Би било добра традиция при встъпването на всяко едно правителство – независимо дали е служебно или редовно, да има кратка равносметка за състоянието в сектора. Едва ли можем да проверим всичко за такъв кратък период, трябва да се съсредоточим върху най-проблемните области, които са известни от години.“

Това заяви министърът на правосъдието Янаки Стоилов относно започващата ревизия на структури и дейности под шапката на Министерството на правосъдието.

По думите му проверките не би трябвало да продължат повече от две-три седмици.

"Трябва да бъдат проверени по-големите обществени поръчки и сключените въз основа на тях договори поне през последните няколко години, както и да се направи преглед на Националния механизъм за борба с корупцията, организираната престъпност, съдебната реформа и върховенството на закона", допълни той пред БНР.

Стоилов смята, че в България е доста занемарен анализът на въздействието на действащите закони. И поясни, че съгласно нормативната уредба това въздействие трябва да бъде първоначално прогнозирано, но е задължително периодично да се прави оценка на въздействието на действащите закони.

"Свидетели сме на нескончаеми промени, без да е ясно какво се е постигнало и какви проблеми са породени от действащите закони", каза още Стоилов.

"Това какво ще сметне ВСС е важно, аргументите, които ще даде в една или друга посока, предложенията също трябва да се имат предвид, но този въпрос се решава по законодателен път", коментира министърът на правосъдието относно специализираното правосъдие и предложенията за неговото преструктуриране.

"Законодателят има правото да прецени дали да ревизира по някакъв начин структурите, функциите, компетенциите при отчитане на конституционните изисквания. Създаването на закони не е намеса в дейността на една или друга институция, нарушаване на принципа на разделение на властите, ако се спазва Конституцията, но това е деликатна граница – Конституционният съд има богата и противоречива практика по тези въпроси", подчерта той.

Янаки Стоилов каза още, че е разговарял с ръководството на правосъдното ведомство по никакъв начин да не се пренасят "частни корпоративни интереси за сметка на обществените".

"По тези въпроси, ако се появят проблеми, ще реагирам категорично", отсече той.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com