Спешно за "Магнитски"! Какво поискаха от прокуратурата

Официално изявление на институцията

Спешно за "Магнитски"! Какво поискаха от прокуратурата | StandartNews.com

Върховната касационна прокуратура е изпратила писма до Департамента по правосъдие на САЩ с искане да ѝ бъде предоставена информацията, на която са основани констатациите на американските власти по отношение на петима български граждани, които бяха добавени в новия списък "Магнитски". 

В него фигурират имената на бившите министри Владислав Горанов, Румен Овчаров, бившият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, председателят на "Русофили" Николай Малинов и члена на съвета на директорите на атомната централа Александър Николов.

От прокуратурата уточняват, че са се самосезирали след публикуваната на 10 февруари информация на интернет страницата на американското посолство у нас за наложените санкции на български граждани.

"По преписките се извършва проверка с оглед събиране на данни за извършени престъпления от български граждани по българския Наказателен кодекс. Ако бъдат установени данни за такива престъпления, те биха попаднали в обхвата на Конвенцията на ООН срещу корупцията", се уточнява в съобщението на ВКП. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай