Следовател стана първия член на новия Висш съдебен съвет

В концепцията си като кандидат Петко Петков набляга на проблемите на следователите

Следовател стана първия член на новия Висш съдебен съвет | StandartNews.com

Първият избран член на новия Висш съдебен съвет (ВСС), чиито мандат ще започне през есента, се казва Петко Петков и е следовател. За него са гласували 265 от 435 негови колеги на специално свикано събрание. За другите двама кандидати Бойко Атанасов са гласували 24 души, а за Наталия Василева - 54 души.

От имащите право на глас 435, днес гласуваха 347 души. От тях 319 - електронно и 28 - с хартиена бюлетина. Четири гласа от електронните се оказаха невалидни.

Давам си сметка за отговорността на този избор и какви очаквания има към мен, каза Петков. Той посочи, че предстои работа над редица идеи за работата на следствието и имиджа на институцията.

В концепцията си като кандидат Петко Петков набляга на проблемите на следователите. Според него мястото на прокуратурата и следствието е в съдебната власт.

Петков казва, че ще бъде връзката между ВСС и следователите, които извършват своята ежедневна и професионална дейност. Обещава да прокарва техните идеи и да отстоява техните интереси. Той смята, че трябва да бъдат променени правилата, по които се провеждат конкурсите в съдебната система.

Петко Петков се обявява и за дискусия, за да се прецени дали е по-добре в съдебната система да има конкурси само на входа - за младши магистрати и за първоначално назначаване, а повишаването в длъжност и преместването да стават по предложение на административния ръководител до съответната колегия на ВСС.

Висшият съдебен съвет се състои от 25 членове. Всичките те трябва да са юристи с най-малко 15-годишен юридически стаж. Единайсет от членовете се избират от Народното събрание с мнозинство две трети от народните представители, и 11 - от органите на съдебната власт. Мандатът на изборните членове е пет години. Те не могат да бъдат преизбирани веднага след изтичане на този срок.

Следващата събота е общото събрание на съдиите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай