Следовател с тежки разкрития за каналджиите на мигранти

В Истанбул и в Одрин има борси за каналджийски услуги и мигрантите ги търсят

Следовател с тежки разкрития за каналджиите на мигранти | StandartNews.com

Каналджийството е високоорганизирана престъпна дейност и се прави от много хора, имащи различни функции, заяви заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов в предаването „120 минути“ по бТВ.

Каналджиите са организирани по начин, по който осъществяват контакти с международните си партньори. В Истанбул и в Одрин има борси за каналджийски услуги и мигрантите, които искат да стигнат до Западна Европа, ги търсят, посочи Сарафов.

На определени места се оставят до 5 хил. евро, като тези суми се отблокират, когато мигрантът пристигне в друга държава. Тогава той праща клип, за да може парите да бъдат отблокирани на съответните организатори в Турция, и това е нещо като застраховка, каза още Сарафов. Лицата стигат да българската граница, минават през оградата, откъдето ги поемат българи. По думите му мигрантите се качват на бус и се транспортират до българо-сръбската граница.  В тази престъпна дейност са заети много лица, като верига, допълни Сарафов. 

По думите на Борислав Сарафов най-тъжното и унизително за нас е, че преследваме мигрантите, вместо каналджиите.

В отговор на въпрос дали е нормално да има само условни присъди за превозващите мигранти, включително и за този, който уби двамата полицаи в Бургас, Сарафов посочи, че шофьорите са най-дребната брънка във веригата. Суровите присъди трябва да получат стоящите над шофьорите, но за това трябва да има оперативна, професионална работа, която в момента МВР не извършва, каза още той. Присъдите се налагат от съда, не от прокуратурата или следствието, заяви Сарафов. Дали е нужно повишаване на санкциите или не, това е преценка на законодателя, добави той. Сарафов отправи апел към прокуратурата да иска възможно максимално строги и ефективни присъди за всички категории извършители. По думите му наказанията трябва да са неизбежни. В момента МВР се бори с последствията, а не с причините, допълни той. Не мисля, че са необходими по-тежки санкции, а да се прилага законът, добави Сарафов и посочи, че е било изключително лош знак към колегите му закриването на специализираните съд и прокуратура. 

Борислав Сарафов коментира и негативните позиции на Нидерландия и Австрия за приемането на България в Шенген, посочвайки, че това е очаквано с оглед на случващото се на българските граници. 

Сарафов посочи, че в случая, в който Георги Семерджиев блъсна с джипа си две момичета в София, се борят за ефективно и справедливо наказание. Прокуратурата, надявам се, да иска максималното възможно наказание и този човек да бъде изолиран от обществото за известно време и то за немалък срок, допълни той. 

Сарафов изрази мнение, че съдът ще наложи присъда за непредпазливо деяние на причинителя на смъртта на журналиста Милен Цветков. 

По случая, в който друг шофьор причини смъртта на френска гражданка на околовръстното шосе на София и в близост е имало и полицейска кола, която след инцидента се оттегля, Сарафов каза, че това е „тъжна и жалка, нелепа история“. По думите му в МВР има проблеми в момента. Колегите от полицията трябва да се огледат, да „поразчистят къщичката и наистина да структурират правилно това министерство“, добави Сарафов. В отговор на въпрос дали проблемът е само в МВР, Сарафов каза, че в момента най-видимите дефекти са там.

Случая с прокурорския син от Перник Сарафов коментира, че бащата се е провалил като родител, но не може да бъде накаран да напусне системата, въпреки че главният прокурор го призова да си подаде оставката. Моралните категории не са по-маловажни от законите, каза още Сарафов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай