Понеделник,

След разследването на ОЛАФ: Двама от МВР обвинени

От: СТАНДАРТ -
252
След разследването на ОЛАФ: Двама от МВР обвинени
A
A
A

Две лица от МВР са обвинени за упражняване на противозаконно влияние върху дейността на орган на властта и за злоупотреба със служебно положение след разследването на ОЛАФ, което вчера уличи в корупция съветника на президента Радев – Пламен Узунов. Освен това двамата от МВР са разследвани и за търговия с влияние, както и за извършени корупционни престъпления, съобщиха от прокуратурата.

ВИЖ ОЩЕ: И Кьовеши подхваща съветника на Радев

Получените материали от ОЛАФ са присъединени към делото за „търговия с влияние”. По това разследване вече са обвинени двама души - секретарите на президента Илия Милушев и Пламен Узунов, за когото става дума в доклада на ОЛАФ

Във връзка със случая беше препоръчано България да възстанови близо 6 милиона евро, получени от европейските фондове.

Става въпрос за доставката на 350 високопроходими превозни средства за българската полиция, при която с едностранна промяна на тръжните условия са поръчани автомобили от друг клас.

Върховната касационна прокуратура е изпратила в Специализираната прокуратура материалите получени от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Предоставените данни се отнасят до разследване относно потенциална измама и закононарушения при изпълнение на Споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по фонд „Вътрешна сигурност” за закупуване на превозни средства за нуждите на Министерството на вътрешните работи.

Към Прокуратурата на Република България е отправена препоръка за образуване на съдебно производство срещу длъжностни лица от МВР за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна. Получените доклади от ОЛАФ са един от основните видове писмени доказателствени средства.

 


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com