И Кьовеши подхваща съветника на Радев

OLAF официално излезе с позиция за злоупотреби с власт на Пламен Узунов

И Кьовеши подхваща съветника на Радев | StandartNews.com

И Европейската прокуратура, начело с Лаура Кьовеши, подхваща заради съмнения в корупция Пламен Узунов, съветник на президента по въпросите на борбата със злоупотребите с власт. Това сата ясно от съобщение на Спецпрокуратурата, която информира, че е уведомила за казуса Европейската прокуратура. Вчера Европейската служба за борба с измамите OLAF официално излезе с решение, че има корупционни нарушения, извършени докато секретарят му Пламен Узунов е бил шеф на МВР в служебния му кабинет.

ВИЖ ОЩЕ: OLAF уличи в корупция секретар на Радев

По препоръка на OLAF и след завършване на разследването там с извода, че има нередности, българските обвинители вече могат също да се заемат със случая. Днес те съобщиха това се е случило:

Ето съобщението на Специализираната прокуратура:

На 06.01.2021 г. Върховната касационна прокуратура е изпратила в Специализирана прокуратура материали, получени от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Предоставените данни се отнасят до разследване относно потенциална измама и закононарушения при изпълнение на Споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по фонд „Вътрешна сигурност“ за закупуване на превозни средства за нуждите на Министерството на вътрешните работи.

Към Прокуратурата на Република България е отправена препоръка за образуване на съдебно производство срещу длъжностни лица от МВР за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна. Съгласно чл.127, ал.1 от НПК, получените от ОЛАФ доклади са един от основните видове писмени доказателствени средства. 

След анализ и преценка на относимостта, с постановление на наблюдаващия прокурор от Специализирана прокуратура, получените от ОЛАФ материали са обединени към материалите по дело, свързано с разследване на възможна „търговия с влияние“. По същото досъдебно производство, в качеството им на обвиняеми, са привлечени две лица, на които са повдигнати и предявени обвинения по чл. 321, ал.6 от НК и по чл. 282, ал.2 от НК. Освен деянията, по които лицата са обвинени, предмет на разследване са и търговия с влияние, както и  извършени корупционни и длъжностни престъпления. Именно това обуславя обединяването на получени материалите от ОЛАФ към делото за „търговия с влияние“.

По досъдебното производство активно се извършват действия по разследването, с оглед осигуряване на обективност, пълнота и всестранност на фактите и обстоятелствата, подлежащи на доказване, така и с оглед на законовото изискване обвинение да не почива единствено на установеното в докладите по разследванията на Европейската служба за борба с измамите (чл.127, ал. 2 от НПК). 

Предстоят разпити, назначаване на експертизи, оценка и анализ на събраните доказателства, прецизиране на предявените обвинения спрямо привлечените като обвиняеми лица. При събиране на доказателства е възможно привличането като обвиняеми и на други лица.

За предприетите действия от страна на ПРБ е информирана и Европейската прокуратура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай