Пробивът в НАП: Няма начин за измама чрез нотариус

Нотариусите имат връзка с базата данни на МВР, където се проверяват личните ни документи

Пробивът в НАП: Няма начин за измама чрез нотариус | StandartNews.com

Председателят на Нотариалната камара Красимир Анадолиев увери пред БНТ, че въпреки безпрецедентния теч на данни, хората могат да бъдат спокойни, че сделките, които минават през нотариусите се проверяват на всички нива.

Нотариусите имат връзка с базата данни на МВР, където се проверяват личните ни документи. Свързани са и с базата данни - население или така наречената справка за ЕГН.

При прехвърляне на автомобил, проверка на собствеността се прави и в КАТ.

Всяко едно пълномощно се въвежда веднага в информационната система и опитите за измами бързо се осуетяват.

„Нотариусът приема пълномощно, да речем, ако вие дойдете при нас с идеята да упълномощите дадено лице. Ние имаме близо от 8 години достъп до националния регистър за лични документи към МВР. Т.е. ние сме задължени да проверим самоличността ви, като при проверката визуално аз виждам лицето на съответния човек, който се е явил пред мен и знам, че това трябва да е притежател на съответната лична карта“, обясни нотариусът.

Ние сме осигурили достъп на всички банкови институции до тази система, така че те в момента могат и биха могли да проверят представеното пред тях пълномощно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Свилен Манолов
преди 4 месеца

На майката на този нотариус на 28.06.2023 е прехвърлен апартамент от 100 кв.м. срещу договор за издръжка и гледане. Прехвърлителят умира 4 дни по-късно от рак. Пълномощник по сделката е братът на нотариуса. И двамата твърдят, че не са знаели за предстоящата смърт на собственика. Само ден след погребението пълномощникът вади документи за ново прехвърляне.

Откажи