Слави срази Настимир Ананиев в съда! Тежка присъда

След обвиненията на депутата от ПП-ДБ

Слави срази Настимир Ананиев в съда! Тежка присъда | StandartNews.com

Слави Трифонов срази Настимир Ананиев в съда. Днес Ананиев загуби делото срещу лидера на ИТН.

Депутатът от ПП-ДБ обвиняваше Трифонов, че във профила си във Фейсбук е публикувал, на 12.01.2023 г. видео материал, чрез който умишлено е увредил името, честта и достойнството на Ананиев, публично, чрез разпространение и като представител на обществеността – народен представител в 47–то Народно събрание с изявлението:

„...а Настимир Ананиев, ...Днеска излезе, че тая банка на криптовалута „NEXO“, която се разследва от седем или от колко там американски щата са скочили, че това е една пирамида на криптовалута. Става въпрос за едни деветдесет и колко милиарда, от които тия, които са основните играчи, са ги гафнали тия там един милиард и четиристотин милиона. Настимир Ананиев има общи свързани фирми“, като последното инкриминира като клевета под формата на позорно обстоятелство така: „Настимир Ананиев има общи свързани фирми с „NEXO“.

По делото беше разпитан като свидетел на тъжителя Антон Тонев – депутат в 47-ото Народно събрание, което прекратява дейността си на 02.08.2021 г. Проверка установи, че нито заседание е проведено на 12.01.2023 г., нито той е депутат в 48-ото или 49-ото Народно събрание. Освен това твърди, че изявлението на г-н Трифонов го обвинява в съучастие, престъпна свързаност с неосъждани лица по публични обвинения във финансови злоупотреби в особено големи размери. За да докаже вреди, невярно твърди, че помни деня на публикацията на Слави Трифонов, защото и след заседанието на 12.01.2023 г. двамата седнали в заведение и телефонът му непрекъснато давал сигнал за търсене или съобщение. Като научил за видеото на Слави, вдигнал кръвно. Лекар му премерил пулса – 100/90  и му казал, че има опасност от инсулт или инфаркт.

Свиделката Ева Костова пък възприела смисъла на видеото в социалната мрежа, че Ананиев се занимава с криптовалута, че е свързан по някакъв начин с „NEXO“ и злоупотреби. В нейно присъствие непознат минувач му казал „Криптомире“.  

Адв. Георгиев от кантората на Радостин Василев поддържаше обвинението и поиска съдът да признае вината и да осъди Слави Трифонов за клевета за престъпление по чл. 148 ал. 1 т.1, 2 и 3 вр. ал. 2 и във вр.чл. 147 ал. 1 от НК – квалифицирана клевета. Наказанието е от 3000 до 10000 лева в полза на държавата и обществено порицание.

Адвокатът на Слави Трифонов поиска лидерът на ИТН да бъде изцяло оправдан по повдигнато обвинение, защото е несъставомерно – клеветата трябва да е недвусмилена, ясна и да не изисква интерпретация и субективно възприятие. Той се позова и на разнопосочните показания на свидетелите.

Съдът прочете присъдата си днес. С нея магистратите признаха Слави Трифонов за невиновен и го оправдаваха. Съдът отхвърли предявения граждански иск за неимуществени вреди, като недоказан и неоснователен. И осъди Настимир Ананиев да заплати на Трифонов направените съдебни разноски и държавни такси по производството.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай