Скандал след руска титла

Анализатори видяха съдийска тесла за Юна Ким

Скандал след руска титла | StandartNews.com

Сочи.  Първата в историята на Русия олимпийска титла във фигурното пързаляне при жените, спечелена от Аделина Сотникова, предизвика много коментари в столицата на игрите.

 

17-годишната рускиня, която бе втора след кратката програма, игра във волната на музика на Камие Сен-Санс и след 7 тройни скока, троен луц и троен толуп получи 149,95 т. и общо 224,59 т. Последна на леда излезе действащата олимпийска шампионка от Ванкувър Юна Ким (Кор). Тя игра на музика от Астор Пиацола и направи 6 тройни скока. Съдиите я оцениха със 144,19 и с 219,11 т. и тя остана втора. Бронзът отиде при Каролина Костнер (Ит), която на "Болеро" от Равел направи 7 тройни скока, но накрая събра само 216,73 т. След неочаквания финал и за самите руснаци зала "Айсберг" буквално щеше да се срути от виковете "Русия, Русия".

 

Според американските журналисти след кратната програма са били сменени съдиите от САЩ и Корея. На тяхно място са поставени Юри Балков (Укр), който изтърпя едногодишно наказание за провинение на игрите в Нагано 1998 и Алиая Шекхотцева (Рус), която е жена на генсека на руската федерация по фигурно пързаляне. От МОК обявиха, че няма да разследват спечеления от Сотникова златен медал, след като няма официална контестация. Американката Ашли Вагнер, която игра преди Ким и накрая остана седма, пък критикува системата на оценяване. Според нея хората не искат да гледат как някои падат на леда и после получават същите оценки като тези, които са играли чисто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай