Синодът пред Темида: Няма сватбари в "Невски"

Синодът пред Темида:  Няма сватбари в "Невски" | StandartNews.com

Спор кой да стопанисва храма "Александър Невски" се разгоря в съдебната зала днес. Още от сутринта пред сградата на Върховния административен съд се появи епископ Григорий, който отслужи молебен. Пред съда се събраха десетки богомолци и свещеници. Минути по-късно Негово светейшество патриарх Неофит и членовете на Светия синод, заедно с няколко общественици и юристи, имащи отношение към проблемите на църквата, влязоха в съдебната зала.

"Тук сме, за да помолим тези, от които зависи, да бъдат честни и добри и да изпълнят това, което Министерският съвет беше решил вече", каза патриарх Неофит. Делото е по жалба на "културно-историческо дружество "Будител", които искат да се отнеме от БПЦ Храм-паметник "Св. Александър Невски". Адвокатът на жалбоподателите обяви, че храмът никога не е бил на Църквата, а е бил държавен и те имали интерес да обжалват, защото са данъкоплатци и не искали в "Св. Александър Невски" да се "правят кръщенета и сватби на мутри". Въпреки че няма отношение към делото, юристите на Светия синод отбелязаха в отговор на нелепите твърдения на жалбоподателите, че в "Св. Александър Невски" се служи единствено Света литургия, а не се правят "кръщенета и сватби на мутри".

През цялото време на заседанието се чуваше молитвеното песнопение на събралото се пред съда множество и тревожно биещите камбани на "Св. Неделя". Предстои съдът да се произнесе в едномесечен срок по допустимостта на жалбата в закрито заседание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай