СГП: Производството за тефтерите на Златанов е в Районна прокуратура

СГП: Производството за тефтерите на Златанов е в Районна прокуратура | StandartNews.com

София. Софийска градска прокуратура (СГП), заявява, че досъдебното производство, свързано с кражбата на тефтерите на Филип Златанов, не е в СГП, а се намира в Софийска районна прокуратура (СРП). Това обявиха от прокуратурата във връзка с информация по медиите днес.

Прокурор от СРП лично извършва действия по разследването, като са дадени указания от СГП, поради високия обществен интерес по казуса и при необходимост, в работата да се включи втори наблюдаващ прокурор.

В указанията на градския прокурор г-н Христо Динев, които са направени писмено, се посочва още, че трябва да се „изготви план за разследването" и „в случай на възлагане на отделни действия по разследването на разследващ орган или друг орган да се дадат конкретни указания, за чието изпълнение стриктно да се следи." В нито един момент не е имало устни указания, които да се разминават с писмените такива.

Делото за кражбата на двата бележника бе изискано от 06 РУП-СДВР на 12 ноември т. г. Причината, поради която е изискано делото, е изпращането му на СРП с изложените вече по-горе указания на градския прокурор. На 12 ноември т. г., датата на която е и изискано досъдебното производство от 06 РУП, се проведе и съвместен брифинг със СДВР, на който г-н Динев обяви, че разследването ще се извършва лично от прокурор от компетентната прокуратура.

Не на последно място изискването на материалите, свързани с кражбата, беше необходимо и във връзка с искана информация от Софийски апелативен съд (САС), заради предстоящото заседание по делото срещу Филип Златанов, бивш председател на Комисията по установяване и предотвратяване на конфликт на интереси. Обвинителният акт по делото, което вече се намира в САС, е изготвен от СГП.

Отново потвърждаваме информацията, че кражбата на тефтерите не възпрепятства обвинителната теза, която прокуратурата ще поддържа пред съда, подчертават от Обвинението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай